Dependența de muncă și efectele negative pe care le poate avea asupra individului fac obiectul unui studiu derulat în 60 de țări. Mulți oameni sunt obișnuiți să își verifice e-mailul noaptea târziu și să muncească ore suplimentare, ceea ce poate duce la burnout.
Deși la nivel european, sunt tot mai multe experimente axate pe reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile și pe trecerea la un program tot mai flexibil, un nou studiu își propune să analizeze dependența de muncă, amploarea și cauzele fenomenului.
O femeie din Australia povestește că era obsedată de propria muncă
A ajuns să aibă trei episoade de burnout, care au forțat-o să facă o pauză.
Sally McGrath: Când nu eram la muncă, mă gândeam la muncă. Pur și simplu, eram ocupată și preocupată complet de muncă.
Pawel Atroszko, Cercetător Universitatea din Gdansk, Polonia: Dacă ar fi să compari cu alte tulburări de dependență recunoscute, cum ar fi dependența de jocurile de noroc sau jocurile video, este mult mai larg răspândită.
Pandemia și munca de acasă au făcut tot mai dificil ca angajații să traseze granițe și să facă distincția clară între orele de muncă și timpul liber.
Rachael Potter, Cercetător la Universitatea South Australia: Oamenii sunt mult mai predispuși acum să își verifice e-mailul noaptea târziu, mai ales să le răspundă șefilor, pentru că se simt obligați să o facă.
În Australia, concluziile preliminare ale studiului au arătat că în jur de 30% dintre australieni ar suferi de acest tip de adicție, femeile fiind mult mai predispuse să devină dependente de muncă.