Votul pe care alegătorii români îl vor da la alegerile parlamentare 2024 va influența și alcătuirea noului Guvern, chiar dacă Executivul nu este votat direct de către cetățeni. Concret, după alegerile parlamentare, va fi numit un nou premier, care va alcătui o nouă listă de miniștri.
Cum se formează Guvernul după alegerile parlamentare
După alegerile parlamentare, șeful statului va numi premierul, aceasta fiind una din atribuțiile președintelui României. Potrivit Constituției României, noul premier este desemnat după consultările cu partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Mai departe, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
După votul de încredere din Parlamentul României, noul premier alături de noii miniștri vor participa la ceremonia de învestire, la Palatul Cotroceni, și vor depune jurământul de credință în fața președintelui României:
Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!
Ce face Guvernul României
Din acest moment, noul Guvern va începe să-și exercite mandatul. Dar ce face, concret, Guvernul României?
Guvernul este autoritatea executivă a statului. Adoptă hotărâri, ordonanțe și ordonanțe de urgență, prin care exercită conducerea generală a administrației publice și asigură realizarea politicii interne și externe a țării. Ordonanțele de urgență date de Executiv intră în vigoare imediat, dar ele tot sunt apoi dezbătute de Parlament și pot fi modificate.
De altfel, Guvernul răspunde politic numai în fața Parlamentului. Poate fi demis dacă aleșii votează o moțiune de cenzură, prin care retrag încrederea acordată inițial.
Premierul este al patrulea om în stat după președinte, liderul Senatului și al Camerei Deputaților. Câștigă pe lună 26.450 de lei brut.
Câte ministere are Guvernul României
Numărul de ministere pe care îl are Guvernul României nu este fix de la un Executiv la altul. Actualul Guvern este alcătuit din 18 ministere:
- Ministerul Afacerilor Interne
- Ministerul Finanțelor
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
- Ministerul Justiției
- Ministerul Apărării Naționale
- Ministerul Educației
- Ministerul Culturii
- Ministerul Afacerilor Externe
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
- Ministerul Sănătății
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
- Ministerul Energiei
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
- Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
- Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Guvernul Adrian Năstase, care a funcționat în perioada 28 decembrie 2000 - 28 decembrie 2004, a fost cel mai numeros: 30 de ministere.
Cum poate înceta mandatul Guvernului
În mod normal, Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării următoarelor alegeri parlamentare. Însă, în situații excepționale, mandatul poate înceta și mai devreme.
Potrivit Constituției României, Guvernul poate fi demis prin retragerea de către Parlament a încrederii acordate, dacă premierul României demisionează, este revocat, își pierde drepturile electorale, este în stare de incompatibilitate, în caz de deces sau în alte cazuri prevăzute de lege. De asemenea, Guvernul poate fi demis dacă primul-ministru nu își poate exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.