Economia mondială va fi puternic afectată de tarifele aplicate de administrația americană. Inflația va crește iar consumatorii și companiile vor suferi din prima zi. Este declarația Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene, făcute în această dimineață.
Von der Leyen a mai adăugat și că se va crea haos pentru toți partenerii economici ai SUA, în ciuda faptului că în trecut au fost create milioane de joburi în relația comercială dintre SUA și EU.
Ursula von der Leyen a ținut să sublinieze că Bruxelles-ul va fi mereu de partea Europei, care are cea mai mare piață unică de desfacere din lume și că se vor lua măsuri pentru a reduce impactul suferit de anumite industrii, cum ar fi cea auto li cea farmaceutică.
La rândul său, președintele Comisiei pentru Comerț din Parlamentul European a spus că tarifele SUA sunt nejustificate, ilegale și disproporționate. El a adăugat că Europa nu va da înapoi și nu va ceda.
"Finalizăm deja un prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oțel. Și acum ne pregătim pentru alte contramăsuri, pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează.
Vom urmări, de asemenea, îndeaproape ce efecte indirecte ar putea avea aceste tarife, deoarece nu putem absorbi supracapacitatea globală și nici nu vom accepta dumpingul pe piața noastră", a declarat președintele Comisiei, joi, de la Samarkand, Uzbekistan, unde va participa la primul summit UE-Asia Centrală.
Strategia UE la taxele anunțate de Trump
Europa este deschisă la negocieri, potrivit declarațiilor șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Însă UE va aborda aceste negocieri de pe o poziție de forță, a adăugat aceasta. Detalii despre strategia pregătită la Strasbourg ne aduce colegul nostru, Gabi Bălașu.
Europa are mai multe variante pentru a răspunde prin tarife vamale, prin ridicarea unor licențe pentru companii comerciale și prin măsuri anti-coerciție, care se referă fix la măsuri comerciale neloiale aplicate de unele state, cum ar fi China sau Statele Unite.
Iată cum arată strategia europeană. Ea se bazează pe trei piloni.
- În primul rând, suntem deschiși la negocieri, spunea șefa Comisiei Europene. Vom aborda aceste negocieri dintr-o poziție de forță. Europa deține o mulțime de aturi, de la comerț, la tehnologie, la dimensiunea pieței noastre.
- Al 2-lea pilon se referă la faptul că Europa va încerca să diversifice comerțul cu alți parteneri, se va orienta către India și eventual Mexic
- În al 3-lea rând ne vom dubla piața unică, piața unică, despre care Ursula Vonderleyn spunea că este piatra de temelie a integrării și valorilor europene, dar și catalizatorul puternic de creștere, adică extindere și o creștere despre care promitea Ursula von der Leyne că se va dubla în următorii ani.
Ce taxe a impus Trump statelor
Președintele SUA a impus miercuri un tarif minim de 10% pentru toate țările, UE fiind inclusă pe o listă cu 60 de „cei mai mari infractori” și a taxat cu o rată mai mare de 20% pe statele în cauză. Taxele sunt programate să intre în vigoare miercurea viitoare.
Au fost, de asemenea, anunțate cu efect imediat tarife de 25% la autovehiculele fabricate în afara SUA.
Suedia și Irlanda au spus deja în declarații că „regretă” tarifele suplimentare.
"Nu vrem bariere comerciale tot mai mari. Nu vrem un război comercial. Asta ar face populațiile noastre mai sărace și lumea mai periculoasă pe termen lung", a spus premierul suedez Ulf Kristersson.
În scurta sa adresă de joi, von der Leyen a spus că este de acord cu Trump „că alții profită de regulile actuale” și că este „gata să sprijine orice eforturi pentru a face sistemul comercial global să se potrivească realităților economiei globale”.
„Dar vreau să fiu și clară: să ajungeți la tarife ca prim și ultim instrument nu va rezolva problema”, a spus ea, adăugând: „Să trecem de la confruntare la negociere”.