Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vinurile românești, promovate pe piața din China și mai puțin în Franța. Consilier economic la Paris: ”E greu să vinzi castraveți grădinarului”

Vinurile din cramele românești sunt promovate pe piețe din Asia, precum China și Vietnam, și pătrund mai greu pe piața din Franța, cel mai mare producător de vinuri din lume în 2023. „E greu să vinzi castraveți grădinarului”, a declarat Liviu Rogojinaru, consilier economic la Ambasada României în Paris, pentru Euronews România. Ministrul consilier, responsabil cu promovarea comercială și economică, a explicat că, din acest motiv, producătorii de vin se reorientează spre piețe din afara Uniunii Europene.

În emisiunea „Economia.eu” de la Euronews România, Liviu Rogojinaru a vorbit despre modul în care vinurile românești sunt promovate în străinătate.

„România își promovează vinul în primul rând pe piețele neeuropene. S-a mers pe piața chineză, vietnameză. Vietnamezii sunt niște consumatori și ei. Deci, piețele europene, din ce cauză?

Promovăm și noi vinul românesc în Franța și la expoziția de agricultură care se face la Paris. Încercăm să facem anul acesta sau la începutul anului viitor o expoziție de vin românesc împreună cu asociația mondială a vinului.

Dar știți cum este? E greu să vinzi castraveți grădinarului. Cam ăsta e adevărul. De aceea și ideea de a merge spre alte piețe mai puțin producătoare de vin”, a declarat consilierul economic la Ambasada României în Paris.

Reprezentant al Ambasadei României la Paris: „Încercăm să facem această expoziție de asemenea manieră încât să putem să chemăm angrosiștii de vinuri din Franța să încerce și vinul nostru”

Liviu Rogojinaru a precizat că „industria de produse agricole este reprezentată la două mari târguri în Europa, unul la Paris care este în anii cu soț, și unul în Germania, care este în anii fără soț.”

„Noi aici suntem prezenți. Suntem foarte bine reprezentați de alte industrii din industria agro-alimentară: industria cărnii, apicultură, în panificație suntem foarte bine reprezentați.

Din punct de vedere al vinului, încercăm să facem această expoziție numai pentru vinuri, numai cu vinuri românești, de asemenea manieră încât să putem să chemăm angrosiștii de vinuri din Franța să încerce și vinul nostru.

Avem reprezentanți comerciali cu care avem discuții continue și suntem într-o bună relație care importă vinuri românești în Franța din mai multe podgorii. Sunt podgoriile mari pe care marea majoritate le știu. Fiecare vinde atât cât are capacitatea

Vinul e o chestie pentru care trebuie promovare. Aici avem un pic de problemă”, a menționat Rogojinaru.

Responsabilul Biroului de Promovare Comercială şi Economică din cadrul Ambasadei României la Paris a recunoscut că piața vinului este „cu totul aparte” pe motiv că „producătorii mari de vinuri în lume sunt alții, nu suntem noi deocamdată”.

„Șansele ca România să se califice în piața mondială de vin pe o poziție superioară, să știți că este foarte probabil acest lucru”, a concluzionat el.

În 2023, România a importat mult mai multe vinuri decât a exportat, având un raport de aproape 4 la 1 între importuri și exporturi, conform unei analize realizate de Wines of Romania, citate de Revista Ferma..Astfel, țara noastră a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro, comparativ cu exporturi de 72,5 milioane de euro.

Franța a fost desemnată cel mai mare producător de vin din lume în 2023, după ce a surclasat țări precum Italia și Spania. România ocupă locul șase la nivelul UE și locul doisprezece la nivel mondial, se arată într-un raport redactat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE