Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea Constituțională: foști ofițeri din serviciile de informații SRI și SIE pot accede la funcții de conducere în sistemul judiciar

Decizia în unanimitate a membrilor CCR: foștii ofițeri ai serviciilor de informații SRI, SIE sau SPP pot accede la funcții de conducere în sistemul judiciar, inclusiv în cadrul judecătoriilor, tribunalelor, curților de apel și parchetelor.

Decizia are aplicabilitate imediată.

Judecătorii Curții Constituționale au decis ca interdicția de până acum era “discriminatorie”, pentru că se punea semnul de egalitate între SRI, SIE și fosta Securitate. Practic, doar foștii membri ai Securității rămân cu această interdicție.

Astfel, acum este posibil ca aceștia să ocupe funcții în judecătorii, tribunale, curți de apel sau parchete.

CCR: foști ofițeri din serviciile de informații SRI și SIE pot avea funcții de conducere în sistemul judiciar

Ceea ce s-a modificat în toate articolele de lege sintagma „respectiv care au făcut parte din serviciile de informații”. Este vorba despre legile care fac referire la statutul judecătorilor și la statutul procurorilor.

„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma «care au făcut parte din serviciile de informații» din cuprinsul dispozițiilor art.48 alin.(10) din Legea nr.303/2004, precum și din cuprinsul dispozițiilor art.108 alin.(6), ale art.142 alin.(4), ale art.144 alin.(2) și ale art.150 alin.(4) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, este constituțională în măsura în care vizează serviciile de informații anterioare anului 1990. De asemenea, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că trimiterea din cuprinsul dispozițiilor art.49 alin.(11) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor la art.48 alin.(10) din același act normativ este neconstituțională. (...)

Deși obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispozițiile art.48 alin.(10) și ale art.49 alin.(11) din Legea nr.303/2004, în temeiul art.142 alin.(1) din Constituţie, Curtea Constituțională s-a pronunțat şi a eliminat din fondul activ al legislaţiei și noile dispoziţii legale ale art.108 alin.(6), ale art.142 alin.(4), ale art.144 alin.(2) și ale art.150 alin.(4) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca fiind neconstituţionale, întrucât menţin soluţia legislativă neconstituţională”, se arată în comunicatul CCR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE