Primul tur al alegerilor prezidențiale ar urma să aibă loc pe 15 decembrie în cazul în care va fi reluat, în cazul în care Curtea Constituțională constată că rezultatul votului este „atât de grav viciat încât se schimbă ordinea competitorilor politici”, ca urmare a renumărării voturilor, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, în direct la Euronews România.
În jurnalul „Bună dimineața, România” de la Euronews România, Toni Greblă a fost întrebat dacă trebuie reluate alegerile în situația în care nu îi vom avea în finală pe Călin Georgescu și Elena Lasconi după renumărarea voturilor.
„Nu mă refer la competitori politici. Vă spun ce zice legea. Legea, dacă CCR constată că rezultatul votului este atât de grav viciat încât se schimbă ordinea competitorilor politici, poate să dispună invalidarea turului de scrutin și reluarea acestuia în a doua duminică de după pronunțare Curții.
Drept urmare, dacă s-ar întâmpla un asemenea fapt, s-ar organiza un prim tur pentru alegerile prezidențiale, s-ar repeta primul tur al alegerilor prezidențiale cu un buletin de vot compus din toți cei 14 competitori politici care au fost înscriși în cursa prezidențiale, indiferent de declarațiile publice ale unor competitori politici că se retrag, că sprijină, că îndeamnă..
Acest prim tur de scrutin se va organiza, dacă va întâmpla acest lucru, pe 15 decembrie, a doua duminică după ce, sperăm că se pronunță Curtea Constituțională.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 29 decembrie, ceea ce ar implica niște dificultăți (...) Cât de complicat e să organizezi alegeri pe 29 decembrie, urmând zilele pe care le cunoaștem”, a declarat Toni Greblă, la Euronews România.
Klaus Iohannis ar rămâne interimar până la alegerea noului președinte
Mandatul președintelui Klaus Iohannis se va încheia oficial pe 21 decembrie 2024. Întrebat ce se întâmplă dacă nu va fi ales un nou șef de stat până în acel moment, Toni Greblă a afirmat că Iohannis ar urma să fie președinte interimar.
„Situația interimară, mandatul președintelui în exercițiu se prelungește până la depunerea jurământului noului președinte ales. Interimar sau definitiv, președintele are aceleași puteri. E vorba numai de perioada de timp în care acesta acționează”, a mai explicat președintele AEP.
Reacția lui Toni Greblă vine în contextul în care Curtea Constituțională a dispus renumărarea voturilor din turul întâi al alegerilor prezidențiale.
BEC a adoptat decizia privind procedura de renumărare a voturilor din turul întâi al alegerilor prezidențiale. Procedura de renumărare ar urma să dureze până la 1 decembrie seara, ora 22:00.
Cum poate fi contestat rezultatul renumărării?
„Decizia CCR, indiferent de cum va fi aceea, de validare sau invalidare a alegerilor din primul tur de scrutin, va fi definitivă și obligatorie, erga omnes (care privește pe toată lumea, trad.) Nu există nicio posibilitate de contestare”, a mai precizat Toni Greblă.