Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza sănătății mintale din Europa în cifre: Care este țara unde se folosesc cele mai multe antidepresive

Consumul global de antidepresive a crescut semnificativ în ultimele două decenii, iar europenii sunt cei mai mari consumatori ai acestor medicamente.

Sunt 18 state europene în care utilizarea antidepresivelor a crescut de aproape două ori și jumătate din 2000 până în 2020, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Datele mai arată, de asemenea, o creștere semnificativă a anxietății și depresiei în timpul pandemiei COVID-19.

Cum explică cercetătorii creșterea bruscă a consumului de antidepresive

Dacă în 2000, consumul mediu de antidepresive în 18 țări europene era de 30.5 doze zilnice la 1.000 de persoane pe zi, în 2020, consumul mediu a ajuns la 75.3 doze zilnice.

Însă această medie generală nu reflect foarte mult realitatea din teren. Pentru că, în anul 2000, consumul mediu în Estonia era de 6.4 doze zilnice, iar în Islanda era de 70.5 doze zilnice.  

Cehia a înregistrat cea mai mare creștere a consumului de pilule antidepresive, cu 577% în 2020 față de anii 2000, în timp ce în Franța consumul a crescut doar cu 38% în același interval.

În aceeași perioadă, consumul a crescut cu 304% în Portugalia, cu 256% în Regatul Unit, cu 208% în Spania și cu 200% în Germania.

O privire mai atentă asupra a cinci țări - Franța, Germania, Portugalia, Spania și Suedia – de-a lungul a 20 de ani demonstrează modul în care variază utilizarea medicamentelor antidepresive.

În timp ce creșterea consumului este foarte scăzută în Franța, în special în ultimii 15 ani, în Portugalia consumul a crescut vertiginos în ultimele două decenii.

Care sunt țările cu cel mai mare consum de antidepresive

În 2020, consumul zilnic de antidepresive zilnic, raportat la 1.000 de persoane, a variat de la o țară la alta. Dacă în Letonia, consumul mediu zilnic era de 20 de doze, în Islanda, același consum se ridica la 153 de doze zilnice. Islanda este urmată de Portugalia, cu 131 de doze zilnice, Regatul Unit, cu 108 doze zilnice în 2017, Suedia, cu 105 doze zilnice, și Spania, cu 87 doze zilnice.

Există vreo corelare între fericire și utilizarea de antidepresive

Răspunsul scurt este nu. Datele nu sugerează că odată ce oamenii sunt mai fericiți ei consumă mai puține antidepresive.

Islanda, care a fost a doua cea mai fericită țară din lume în 2020, conform World Happiness Report, are cel mai mare consum de antidepresive din Europa.

Suedia, care s-a clasat pe locul șase în ”Raportul privind fericirea”, are a patra cea mai mare utilizare de antidepresive.

Letonia, care are cel mai mic consum, cu 20 de doze zilnice, s-a clasat pe locul 34 în Raportul Mondial al Fericirii. Ungaria, care urmează Letonia cu 30 de doze zilnice, s-a situat pe locul 43 în topul fericirii.

Consumul de antidepresive a scăzut doar în Danemarca în ultimii 10 ani

Consumul de medicamente antidepresive a crescut cu 36,5% între 2010 și 2020 în 24 de țări europene, consumul mediu zilnic crescând de la 49,8 doze zilnice la 68 doze zilnice.
Danemarca este singura țară care a înregistrat o scădere a consumului de antidepresive în ultimul deceniu, cu 4%.

Estonia a înregistrat cea mai mare creștere, cu 133%, în timp ce în Franța consumul a crescut doar cu 2%. Acesta s-a dublat în Regatul Unit și a crescut cu 50% în Turcia. Modificările de consum au fost sub 25% în 10 țări.

Cum rămâne cu cheltuielile pentru antidepresive

Costul cheltuielilor cu medicamentele antidepresive reprezintă o povară pentru cetățeni și pentru țările lor.

În 2020, Germania a cheltuit 812 milioane de dolari, respectiv 783 milioane de euro pe antidepresive. Spania a cheltuit 649 de milioane de dolari, echivalentul a 626 de milioane de euro, și Italia 456 de milioane de dolari sau 440 de milioane de euro.

Raportul dintre cheltuielile pentru antidepresive și totalul vânzărilor de produse farmaceutice sugerează că acestea reprezintă un cost semnificativ în unele țări.

În 2020, medicamentele antidepresive au reprezentat 4% din vânzările farmaceutice în Portugalia, comparativ cu 2,7% în Spania, 2,2% în Austria, 1,9% în Turcia și 1,4% în Germania.

Prevalența depresiei cronice în Europa. Unde se situează România

Nu există date oficiale cu privire la ponderea persoanelor care au raportat că suferă de depresie cronică sau că au consultat un psiholog, un psihoterapeut sau un psihiatru.

Cu toate acestea, rezultatele sondajelor publicate de Eurostat oferă unele informații. În 2019, Eurostat a constatat că 7,2 % dintre cetățenii UE au raportat că suferă de depresie cronică, ceea ce reprezintă doar o creștere infimă față de 2014 (+0,3 puncte procentuale).

În 2019, dintre țările UE, Portugalia (12,2 %) a avut cea mai mare pondere a populației care a raportat depresie cronică, urmată de Suedia (11,7 %), Germania și Croația (ambele 11,6 %).

Ponderea persoanelor care au raportat depresie cronică a fost cea mai mică în România (1,0 %), Bulgaria (2,7 %) și Malta (3,5 %).

Este interesant faptul că Islanda (15,6 %) și Portugalia (12,2 %), primele două țări în topul celor care au raportat depresia cronică, au avut și cel mai mare consum de antidepresive, cu o medie de 153, respectiv 131 doze zilnice în 2020.

Impactul COVID-19 asupra sănătății mintale

Studii recente publicate de OCDE au constatat că sănătatea mintală s-a deteriorat semnificativ de la începutul pandemiei COVID-19.Începând din martie 2020, prevalența anxietății și a depresiei a crescut în 15 țări OCDE selectate, inclusiv în mai multe țări europene.

Prevalența anxietății la începutul anului 2020 a fost dublă sau mai mult decât dublă față de cea observată în anii precedenți în Belgia, Franța, Italia, Mexic, Noua Zeelandă, Regatul Unit și SUA.

Prevalența depresiei la începutul anului 2020 a fost, de asemenea, dublă sau mai mult decât dublă față de cea observată în anii anteriori în Mexic, Australia, Belgia, Canada, Franța, Republica Cehă, Mexic, Suedia, Regatul Unit și SUA.

Cu toate acestea, deoarece metodele de sondaj diferă de la un studiu la altul, nu este posibil să se ofere comparații solide între țări.

A crescut consumul de antidepresive în timpul COVID?

Există o creștere de cel puțin 10 % a consumului între 2019 și 2021 în cele 14 țări OCDE pentru care sunt disponibile date. De exemplu, consumul a crescut cu 22 % în Letonia în acești doi ani, dar doar cu 1% în Ungaria.

Acest lucru se întâmplă în contextul unei tendințe constante de creștere a consumului de antidepresive în ultimii 20 de ani. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege orice posibil impact al pandemiei asupra acestor creșteri recente.

De ce a crescut consumul de antidepresive

Există o serie de explicații potențiale pentru această creștere din ultimele două decenii.

Cercetătorii care au studiat influențele asupra tendințelor de prescriere a antidepresivelor în Marea Britanie, între 1995 și 2011, au sugerat că această creștere poate fi atribuită unei mai bune recunoașteri a depresiei, disponibilității de noi medicamente antidepresive, schimbărilor în atitudinea pacienților, disponibilității terapiilor, evoluției ghidurilor clinice și lărgirii gamei de indicații tratate cu antidepresive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE