Un sfert dintre vârstinicii din România își petrec sărbătorile singuri, și asta pentru că nu au pe nimeni în viața lor.
Sute de voluntari au grijă ca măcar o parte dintre ei să aibă pe cineva alături în zilele de Crăciun.
De restul am putea fiecare dintre noi să avem grijă. Un simplu salut sau o plimbare scurtă pot aduce sărbătoarea pentru mulți vârstnici.
În cele mai multe zile, radioul îi ține companie doamnei Aurica Dinu. Are 87 de ani, este văduvă, iar cei doi copii și patru nepoți pe care îi are sunt fiecare cu familiile lor. De trei ani s-a înscris în Asociația Niciodată Singur, unde și-a făcut prietene. Simplul fapt că iese din casă și vorbește cu alți oameni, face diferența.
”Era chiar de ziua mea am avut o pungă cu bomboane cu Magdamine și am cerut voi la domnișoara să dau la toată lumea. În cele din urmă să încânte mulți ani trăiască ce fericită am fost că mi-a cântat mulți ani trăiască”, a declarat Aurica Dinu.
Tot la asociație a cunoscut-o și pe Laura Manolache. Laura are 56 de ani și este voluntară. Datorită ei, Aurica Dinu nu își petrece Crăciunul singură.
”M-am atașat foarte mult de ea, s-a creat o legătură de suflet, de prietenie. E ca un membru al familiei mele. O sun să văd ce face, cum este, dacă are nevoie de ceva. Mă văd cu ea cu doamna Dinu de două ori pe săptămână sau de câte ori reușim 1928 Cel mai mult mi se pare că are nevoie să stea de vorbă cu cineva. Înseamnă foarte mult pentru dânsa fiindcă se simte cumva că nu mai este de folos, că este abandonată și pentru ea face foarte mult.”, a spus Laura.
Sute de mii de vârstnici din România, în orag de singurătate extremă
Peste 450,000 de vârstnici din România sunt în prag de singurătate extremă, adică nu au pe nimeni în viața lor. Și asta doar în orașe. Experții spun că numărul real este mult mai mare. Fiecare dintre noi putem să facem ceva ca să schimbăm asta.
”De la simplu gest de a spune bună ziua unui vârstnic pe care îl întâlnim în comunitatea noastră. Poate un vecin de bloc, poate e un om pe care l-am întâlnit de multe ori pe stradă. Studiile ne-au arătat și studiul Niciodată singur a arătat că vârstnicii singuri au interacțiune socială cu mai puțin de doi oameni într-o lună, ceea ce înseamnă foarte, foarte puțin.”,a adăugat Cătălin Dinu, fondator Niciodată.
Jumătate dintre vârstnicii din România nu au o persoană pe care să se poată baza, iar perioada de sărbători acutizează sentimentul de singurătate.