A venit perioada înscrierilor la studii în străinătate. Universitățile din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite organizează deja procedura de admitere pentru tinerii care sunt acum în ultimul an de liceu.
Taxele de studii pot fi de mii de euro și asta fără să luăm în calcul costurile de trai în țări unde totul este mai scump decât în România. Din cauza aceasta, tinerii pot fi descurajați să încerce să plece la studii în străinătate, însă există soluții financiare.
Gabriel este student în anul II la Relații Internaționale, la Universitatea din Groningen, în Olanda. Plecarea din România a fost dificilă financiar. A aplicat pentru împrumutul guvernamental de studii acordat de statul olandez și a mai luat un credit de student.
Gabriel Simion, student în anul II la Universitatea din Groningen, Olanda: Personal nu am avut foarte multe economii, părinții mei au un venit puțin peste salariul minim pe economie. La început cel puțin mi-a fost foarte greu, am aplicat pentru un credit de studii. Pe lângă banii pe care-i primesc din creditul de studii, lucrez un job part-time. Pentru primul an am plătit chiria pentru o cameră la o casă de studenți în jur de 200-250 de euro pe lună. Aveam, bineînțeles, dușul și toaleta împărțite pe fiecare etaj. De obicei era spațiul foarte mic, din motivul acesta am avut și chiria la fel de mică. În medie, plătești cam 500-600 de euro pe lună, pe chirie. Cred că se poate supraviețui și cu 200-250 de euro pe lună pentru mâncare, dacă ai timp să gătești.
Costurile de trai pentru studenții români în străinătate
- Chirie – în medie, 500 de euro/lună
- Mâncare – minim 250 euro/lună
- Venit minim – 1.000 de euro/lună
Nicoleta Poenar, consilier financiar pentru studenți: Cam din punctul de vedere al fiecărei țări, un minim, aș spune, pentru un trai decent, ar fi o mie de euro pe lună. Cazarea poate să fie 400 de euro pe lună, dar dacă ne raportăm la capitale, spre exemplu, ar putea ajunge și la o mie de euro pe lună, ceea ce automat va crește bugetul. După care luăm în calcul toată inflația pentru mâncare, transport, asigurare medicală; cheltuieli de distracție aș spune, pentru că până la urmă ești student, vrei să mai și ieși în oraș și toate aceste lucruri se strâng. Olanda și Irlanda ajută cu împrumuturi guvernamentale. Și avem și credite de studii care te ajută să iei 25.000 de euro pentru toată perioada de studii. Se rambursează după finalizarea studiilor, atât pentru licență cât și pentru master.
În ceea ce privește joburile part-time pe care le pot accesa studenții, acestea sunt în general în domeniul Horeca și de livrări.
Universitățile din statele membre ale Uniunii Europene oferă cele mai mari reduceri financiare pentru studenții români.
Alexandru Ghiță, președinte instituție financiară ne-bancară: În majoritatea țărilor din UE, cu niște excepții notabile, costurile sunt mici, sunt fie zero, fie câteva sute de euro. Costă ceva mai mult în Olanda, dar acolo au acces la împrumut din partea guvernului Olandei dacă lucrează pe perioada studiilor.
În Franța, taxele anuale de școlarizare la licență sunt de 170 de euro, iar la masterat de 243 de euro. În Germania, studiile sunt gratuite, însă există o taxă administrativă care poate costa între 100 și 400 de euro pe semestru.