Jumătate din orașul Constanța, dar și alte 5 localități limitrofe nu au strop de apă la robinete timp de două zile. Asta, după ce regia de apă a început lucrări de înlocuire a unor conducte. Oprirea a afectat și zeci de școli și grădinițe care, în lipsa apei, și-au scurtat programul. Consumatorii casnici au fost nevoiți să își facă rezerve de apă în diferite recipiente.
Lucrări de schimbare a conductelor vechi au loc și la sistemul centralizat de încălzire, iar avariile se țin lanț.
La jumătatea lunii august, apa caldă s-a oprit în toată Constanța timp de aproape o lună, iar oamenii își fac griji că la iarnă vor tremura în case.
Două zile vor dura lucrările care au afectat 30 de cartiere din Constanța, dar și localitățile din împrejurimi. Este vorba despre Cumpăna, Lazu, Agigea, Eforie Nord și Techirghiol. Chiar dacă au fost anunțate de lipsa apei, unitățile de învățământ nu au avut cum să stocheze cantități mari de apă necesare menținerii igienei în grupurile sanitare, așa că, elevii au avut program scurt. Măsura i-a revoltat pe părinți.
“Având în vedere lungimea sistemului, pentru că vorbim de zeci de km de conducte, evident că apa va fi reluată etapizat, în funcție de lungimea sistemului. Preconizăm ca în cursul zilei de mâine, toți abonații să aibă din nou apă la robinete, la parametrii normali”, a spus Irina Oprea, purtător de cuvânt RAJA Constanța.
Lucrări pentru schimbarea conductelor vechi au loc în toată Constanța și la sistemul de distribuție a apei calde și căldurii, iar asta i-a lăsat pe locuitorii din municipiu fără apă caldă timp de aproape o lună. Orașul arată ca un adevărat șantier, iar oamenii își fac griji că avariile se vor ține lanț și la iarnă. Lucrările sunt estimate să se finalizeze la sfârșitul iernii 2023.
Reprezentanții furnizorului de apă potabilă din Constanța, dar și cei ai societății de termoficare susțin că lucrările de modernizare a celor două rețele se vor finaliza la sfârșitul anului viitor.