Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia de la Veneția, despre anularea alegerilor prezidențiale din România: „Nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate”

Comisia de la Veneția arată într-un raport că anularea alegerilor prezidențiale din România nu trebuie să fie fundamentată exclusiv pe informații clasificate. Comisia mai subliniază că o astfel de decizie trebuie să se bazeze pe dovezi clare și transparente care să fie accesibile publicului.

În raport, Comisia de la Veneția evidențiază că deciziile referitoare la anularea unor alegeri ar trebui să fie motivate transparent și detaliat, și nu să se bazeze exclusiv pe informații clasificate.

Anularea alegerilor trebuie motivată transparent și detaliat

Comisia de la Veneția: „Dovedirea încălcărilor legii prin campanii online și prin intermediul social media este deosebit de dificilă. Deciziile bine motivate și transparente cu privire la astfel de chestiuni sunt cruciale.

În opinia Comisiei de la Veneția, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile, și nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate, deoarece acest lucru nu ar garanta transparența și verificabilitatea necesare”.

Juriștii spun că statul român ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect.

Anularea alegerilor, doar în circumstanțe excepționale

Comisia de la Veneția mai arată că anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanțe excepționale.

Având în vedere că instanțele - inclusiv curțile constituționale - se caracterizează prin faptul că doar reacționează, nu stabilesc ordinea de zi, Comisia de la Veneția consideră că puterea curților constituționale de a invalida alegerile din oficiu ar trebui limitată la circumstanțe excepționale și reglementată în mod clar, pentru a păstra încrederea alegătorilor în legitimitatea alegerilor.

Curtea Constituțională a României a decis, în luna decembrie, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Inițial, pe 29 noiembrie, judecătorii CCR au validat primul tur al alegerilor prezidențiale, după renumărarea voturilor.

CCR: Procesul electoral a fost viciat

Judecătorii CCR au constatat că procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației”.

Procesul electoral urmează să fie reluat de la zero, iar Guvernul a stabilit o nouă dată pentru alegerea Președintelui României. Astfel, cele două tururi vor avea loc după Paște, pe 4 mai și pe 18 mai.

Ce este Comisia de la Veneția și ce rol joacă

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.

Rolul Comisiei de la Veneția este de a oferi consultanță juridică statelor sale membre și, în special, de a ajuta statele care doresc să își alinieze structurile juridice și instituționale la standardele europene și la experiența internațională în domeniile democrației, drepturilor omului și statului de drept.

De asemenea, Comisia contribuie la difuzarea și consolidarea unui patrimoniu constituțional comun, jucând un rol unic în gestionarea conflictelor, și oferă „ajutor constituțional de urgență” statelor în tranziție.

Comisia își desfășoară activitatea în trei domenii:

  • instituții democratice și drepturi fundamentale
  • justiția constituțională și justiția ordinară
  • alegeri, referendumuri și partide politice.

Comisia are 61 de state membre: cele 46 de state membre ale Consiliului Europei și alte 15 state care nu sunt membre europene (Algeria, Brazilia, Canada, Chile, Costa Rica, Israel, Kazahstan, Republica Coreea, Kosovo, Kârgâzstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia și SUA).

Argentina, Japonia, Sfântul Scaun și Uruguay sunt observatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE