Consiliul Național al PNL, întrunit duminică, a validat candidatura lui Crin Antonescu la Președinția României.
Secretarul general interimar al PNL, Adrian Veștea, a anunțat că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. El a precizat că au fost prezenți 664 de delegați.
Crin Antonescu: „Sunt fericit să ducem această bătălie”
Crin Antonescu le-a mulțumit tuturor pentru vot și i-a solicitat președintelui interimar al PNL, Ilie Bolojan, să conducă această campanie electorală.
„Nu vreau să vă stric buna dispoziție, dar realizați, sper, că acesta a fost și ca un vot nu de excludere sper, dar de despărțire. Pentru toate momentele extraordinare pe care le-am trăit împreună, vă mulțumesc. Le cer iertare tuturor, nu puțini, celor pe care i-am supărat, nedreptățit sau poate chiar mai mult. Sunt fericit să ducem această bătălie și pentru că eu cred că PNL, și am crezut întotdeauna, are viitor pentru că are trecut, are viitor pentru că are idei, are viitor pentru că falșii suveraniști de astăzi ar putea afla că acum exact 120 de ani, în 1905, un lider liberal scria un articol care se numea 'Prin noi înșine' și care a făcut o doctrină care nu a fost izolare și a fost dezvoltare pentru România, pentru că eu cred că aveți acest viitor pentru că eu cred că aveți un președinte care m-a onorat și astăzi cu prietenia lui îi cer un ultim favor la plecare, o ultimă onoare - am discutat și cu ceilalți aliați - să-mi facă cinstea să conducă această campanie electorală care urmează”, a afirmat Antonescu, în cadrul Consiliului Național al PNL care a avut loc la Palatul Parlamentului.
Ilie Bolojan i-a mulțumit lui Crin Antonescu pentru propunere.
„Împreună cu dumneavoastră și cu toți românii vom duce această campanie”, a afirmat liderul PNL.
„Bătălia care stă în fața noastră, bătălia pentru această țară și destinul ei. Bătălia pentru mintea, pentru sufletul, pentru viitorul unei întregi generații. La o astfel de bătălie nu pot sta deoparte. Răspunsul meu este da, nu pot face altfel. Nu am avut și nu am nicio pretenție că sunt vreun salvator sau neapărat și necesar, singurul care poate conduce această bătălie. Nu am avut și nu am această pretenție, dar nu am nicio scuză. Dacă dumneavoastră și alții îmi cereți acest lucru, nu am nicio scuză să refuz”, a spus Crin Antonescu înaintea votului.
Ilie Bolojan: „Suntem la un punct de cotitură. Ordinea politică globală se resetează”
Ilie Bolojan, președintele PNL, a atras atenția asupra provocărilor fără precedent cu care se confruntă România. În cadrul Consiliului Național al PNL, acesta a evidențiat trei crize majore care pun în pericol stabilitatea țării: criza bugetară, criza politică și criza de încredere. Totodată, el a pledat pentru măsuri ferme și echilibrate care să răspundă acestor probleme.
„Avem un război în Ucraina, iar țara invadatoare nu a încetat să se implice în scrutinele din țările europene. Totodată, cheltuim ca țară mai mult decât ne permitem, iar dacă nu gestionăm cum trebuie criza bugetară, riscăm o criză economică profundă”, a declarat Bolojan.
El a pledat pentru reducerea risipei din sectorul public, atragerea de fonduri europene și combaterea evaziunii fiscale, subliniind că majorarea taxelor nu este o soluție viabilă. „Primii care vor fi afectați sunt românii de rând. Este vital să gestionăm cu responsabilitate fiecare resursă disponibilă”, a adăugat el.
Criza politică și importanța alegerilor prezidențiale
Bolojan a subliniat că instabilitatea politică generată de anularea și reprogramarea alegerilor prezidențiale a afectat grav încrederea în instituții. „Trebuie să învățăm din greșelile anului trecut, cum ar fi impredictibilitatea și fragmentarea votului. Coaliția de guvernare nu trebuia să aibă doi candidați”, a explicat el.
Bolojan a încheiat cu un apel la unitate și responsabilitate, subliniind că miza alegerilor care urmează este „căutarea unui președinte care spune lucrurilor pe nume”.
„Aceasta va fi cea mai importantă bătălie pentru România de la căderea comunismului”, a concluzionat liderul liberal.
Cătălin Predoiu: „Crin Antonescu, liderul care va menține România pe drumul prosperității”
La Congresul PNL de validare a candidatului comun la alegerile prezidențiale din 2025, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat importanța crucială a acestui scrutin, comparându-l cu alegerile din 1992, și a reiterat sprijinul pentru candidatul Crin Antonescu, pe care l-a descris drept un lider cu o vastă experiență politică.
“Suntem aici pentru a valida candidatul nostru pentru prezidențiale, Crin Antonescu. Un coleg cu o vastă experiență politică și cu o capacitate de discurs bine cunoscută. Un om politic cu un profil care va garanta că vom rămâne pe drumul drept al prosperității”, a declarat Predoiu.
Acesta a subliniat importanța crucială a alegerilor din 2025, comparându-le cu cele din 1992, care au adus victoria filorusului Ion Iliescu. “În aceste alegeri se va decide pe ce drum va merge România. Sunt alegeri la fel de importante ca în 1992, când a câștigat filorusul Ion Iliescu. Au fost ani lungi cu mineriade și sărăcie”, a afirmat ministrul.
Predoiu a lansat acuzații dure în direcția principalului contracandidat, Georgescu, pe care l-a caracterizat drept “un guru care a ieșit din fabricile de spioni din anii ‘80”. “Trebuie să explicăm falsitatea mesajelor contracandidatului. Se întâlnește pe ascuns cu simpatizanți legionari care pun la cale violențe în stradă. Vorbește de adevăr, dar ascunde fața nevăzută a carierei lui din anii ‘80. Și a plătit campania amanetând viitorul țării”, a adăugat Predoiu.
Ministrul a continuat cu un atac direct asupra retoricii adversarului. “Acest pastor și fals profet ne îndreaptă spre o râpă a istoriei. Adversarul nostru vorbește de unitate, dar amenință și incită. Ne învrăjbește unii împotriva altora. Nu avem nevoie iar de lupte de stradă. Din anii lui Iliescu nu s-au mai făcut amenințări. Nu au mai venit oameni cu pistoale la proteste. Din anii lui Iliescu nu s-a mai văzut asta”, a declarat acesta, reiterând nevoia de stabilitate și pace socială.
Daniel David: „Antagonizarea celor trei Românii pune în risc statul modern”
Ministrul Educației, Daniel David, a adus în discuție problemele majore cu care se confruntă societatea românească, duminică, în cadrul Consiliului Național al PNL. El a vorbit despre lipsa alfabetizării și despre existența a „trei Românii” antagonizate, care afectează țesutul social și statul modern.
Lipsa alfabetizării, o problemă alarmantă
Daniel David a atras atenția asupra deficitului de alfabetizare în rândul populației. „În 2015, când am scris lucrarea «Psihologia românilor», am observat că un procent îngrijorător de populație, peste 40%, atenție, nu 4%, peste 40%, avea o problemă cu alfabetizarea științifică, alfabetizarea educațională. Zona de religiozitate era plină de superstiții și cu îngrijorare am ieșit în spațiul public vorbind despre aceste lucruri pe care foarte puțini au vrut să le asculte atunci”, a declarat ministrul Educației.
El a subliniat că această problemă nu este doar o responsabilitate a indivizilor, ci și a sistemului de educație: „Critica nu o îndrept spre acești oameni, o îndrept spre sistemul de educație, o îndrept spre știință, o îndrept în zonele care au creat contextul și au abandonat acești oameni care treptat au devenit prizonieri unor abordări de pseudo-știință, pseudo-religie și superstiții”.
Din păcate, el a constatat că acum există cel puțin trei Românii: „Este România bunicilor noștri, o Românie care nu este împotriva instituțiilor euroatlantice, dar se teme de ele fiindcă nu le înțelege, este o Românie grevată de teamă în primul rând. O Românie care este împotriva instituțiilor, pentru că vede că nu funcționează bine. O Românie care în loc să caute soluții la faptul că instituțiile nu funcționează bine a ales ideea de a le da foc, pur și simplu, este care pe care. Și este dominată de ură și de frustrare. O Românie conectată cu spațiul vestic, o Românie care, însă, pe alocuri, are o doză de aroganță, care irită și care supără”, a mai spus acesta.
Ministrul Educației a explicat că societatea românească se confruntă cu o divizare psihoculturală profundă.
„Tot atunci spuneam că există două Românii, psihocultural vorbind. O Românie pe care am numit-o o Românie tradițională, organizată în logica unei familii extinse care nu crede mult în instituții și care atunci când are o problemă întreabă așa: «Cunoști pe cineva care mă poate ajuta?». Și o Românie modernă, care crede în instituții, o Românie care atunci când are probleme își pune întrebarea: «Care e procedura pentru a găsi soluția?»”, a explicat acesta.
Daniel David a subliniat importanța educației și a înțelegerii pentru a depăși aceste diviziuni.
„Este responsabilitatea noastră să înțelegem aceste lucruri, să-i recuperăm și să-i aducem într-o zonă a educației și a științei”, a spus el.
„Domnule Crin Antonescu, România are nevoie de o revoluție a bunului simț. Este ușor de spus, dar e foarte greu de făcut”, a menționat acesta.
El a oferit și un sfat concret pentru mobilizarea cetățenilor: „Sfatul meu e să începeți din Tulcea și Dobrogea, să luați țara la pas. Să treziți România neimplicată. În diaspora trebuie să mergem în cele mai dificile zone, nu în cele confortabile”.
Adrian Veștea: Crin Antonescu are un foarte bun potențial de mobilizare
Secretarul general interimar al PNL, Adrian Veștea, le-a solicitat, duminică, aleșilor locali liberali să se implice în campania pentru alegerile prezidențiale, subliniind că fostul președinte al partidului Crin Antonescu are un foarte bun potențial de mobilizare.
El a afirmat că este firesc ca PNL să fie prima formațiune care formalizează candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale, deoarece acesta este o propunere liberală.
„Sunt convins că acest candidat are un foarte bun potențial de mobilizare”, a afirmat Veștea, în cadrul Consiliului Național al PNL care are loc la Palatul Parlamentului.
El a punctat că implicarea aleșilor locali în campania pentru Crin Antonescu este crucială.
„Vă solicit să faceți campanie pentru Crin Antonescu așa cum ați făcut campanie pentru voi înșivă, cu hotărâre, încredere în victorie”, a adăugat el, arătând că astfel alegerile prezidențiale vor fi câștigate.
Veștea a mai afirmat că marile mize sunt libertatea individuală și opțiunea euro-atlantică a României, arătând că alegerile din 4 mai sunt alegeri geo-politice, dar și de civilizație politică.
„E convingerea mea ca liberal că România nu are nevoie de un comandant de glie, ci de un președinte cetățean, un om liber reprezentând ceilalți oameni liberi. Acest om este Crin Antonescu, iar PNL este alături de el”, a conchis secretarul general interimar al PNL.
Reuniunea, care va avea loc începând cu ora 11,00, a fost convocată în urma deciziei din 13 ianuarie a Biroului Politic Național al PNL.
„În ceea ce privește desemnarea candidatului pe care PNL îl susține la funcția de președinte al României, Biroul (n.r. Politic) a votat cu unanimitate de voturi convocarea forului statutar care validează candidatul, pentru finalul lunii ianuarie, pentru data de 26 ianuarie, în așa fel încât domnul Crin Antonescu - candidatul comun al coaliției - să fie candidatul susținut de PNL în alegerile prezidențiale. Această decizie a fost votată astăzi cu unanimitate de voturi. Prin urmare, PNL își respectă angajamentul pe care și l-a luat prin semnarea protocolului de colaborare al coaliției. Avem încredere în calitățile domnului Crin Antonescu, în experiența pe care a acumulat-o și PNL va face tot ceea ce va fi posibil în această perioadă de precampanie, de campanie pentru a comunica alegătorilor rațiunile pentru care susținem această decizie și pentru ca dânsul să intre în turul al doilea și să câștige alegerile prezidențiale”, a declarat președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, după ședința Biroului Politic Național al PNL.
Crin Antonescu, candidatul oficial al coaliției de Guvernare la alegerile prezidențiale 2025
Pe 23 decembrie anul trecut, liderii PSD, PNL, UDMR și reprezentantul minorităților au semnat protocolul coaliției. În acest context, Ilie Bolojan a anunțat că fostul președinte al liberalilor Crin Antonescu va fi candidatul susținut de partidele din coaliție pentru Președinția României.
La începutul anului, Crin Antonescu a anunțat că el consideră suspendat acordul încheiat cu partidele din coaliția de guvernare pentru susținerea sa la funcția de șef al statului, subliniind că aceasta nu înseamnă că nu mai are disponibilitatea de a candida, ci este nemulțumit de nehotărârea partidelor respective în ceea ce-l privește și de lipsa unei date clare pentru desfășurarea alegerilor.
Pe 16 ianuarie, Guvernul a aprobat hotărârea privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României. Prin această hotărâre s-a stabilit ziua de 4 mai ca dată pentru alegerea președintelui României.
Marți, Consiliul Politic Național al PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, a anunțat social-democratul Radu Oprea.
Potrivit acestuia, s-a decis, totodată, convocarea unui Congres extraordinar al partidului în data de 2 februarie pentru susținerea lui Antonescu la prezidențiale.
Calendarul alegerilor prezidențiale România 2025
Coaliția de guvernare a stabilit data alegerilor prezidențiale 2025 și a stabilit întregul calendar electoral al scrutinului prezidențial:
- 17 februarie - începe perioada electorală;
- A doua jumătate a lunii martie - deadline pentru depunerea candidaturilor;
- 4 aprilie - începe campania electorală;
- 4 mai -primul tur al alegerilor prezidențiale;
- 18 mai - al doilea tur al alegerilor prezidențiale.