În contextul răcirii relațiilor România-SUA, care a culminat cu suspendarea programului Visa Waiver, guvernul vrea să profite de orice fel de „altă intrare” la Donald Trump. Astfel, după cum a spus și premierul Marcel Ciolacu, a apărut varianta trimiterii de emisari speciali la Washington, iar unul dintre ei este milionarul Dragoș Sprînceană.
Cine este milionarul Dragoș Sprînceană, trimis special al Guvernului în SUA
Dragoș Sprînceană este un antreprenor român care locuiește în Statele Unite ale Americii și este membru în Comitetul Executiv al Partidului Republican din Palm Beach (Florida). El a fost prezent la diverse ceremonii oficiale ale lui Trump și la cea de inaugurare și s-a fotografiat mereu cu președintele american și cu personaje importante din administrația americană, precum consilierul lui Trump pentru securitate, Mike Waltz.
În direct la emisiunea Vocile care contează, de la Euronews România, Dragoș Sprînceană a confirmat că a fost contactat de administrația prim-ministrului României, însă a spus că nu este încă nimic oficial.
În noaptea de 3 spre 4 aprilie, Sprînceană a organizat un eveniment la Mar-a-Lago, „fieful lui Trump”, la care au participat peste 700 de persoane. Printre ele ar fi fost și Donald Trump, după cum a confirmat chiar Dragoș Sprînceană. Evenimentul face parte din așa-zisa campanie „Make America Clean Again”, iar pe afișul oficial apare imaginea lui Dragoș Sprînceană, ca organizator principal.
Dragoș Sprînceană are 45 de ani și este stabilit în SUA, din 2002. Afaceristul este din Constanța, localitate unde a și terminat Facultatea de Management Financiar Contabil. Primul loc de muncă al lui Sprînceană în SUA a fost de paznic la o unitate de cazare din Wisconsin. Apoi a fost salvamar, însă a făcut în paralel și o altă facultate, după cum a precizat chiar el, într-un interviu din 2020, pentru o publicație românească din SUA.
De-a lungul timpului, el a mai activat în construcții, a fost ospătar și apoi a lucrat și în câteva instituții bancare, dar după anul 2009 și-a cumpărat niște camioane și a început afaceri în domeniul transportului. A devenit și real estate agent, dar și loan officer, după cum afirmă el.
„Țin minte că, la 28 de ani, aveam un venit de 500k anual", a spus Sprînceană, conform Tribuna.us.
În 2020, compania sa de transport avea alte șase companii în subordine, potrivit spuselor sale, cu „trei terminale în Illinois, Arizona şi Florida, plus birouri în Europa la Constanța, Baia Mare şi Chișinău, peste 250 de camioane şi trailere, peste 350 de angajați şi o cifră de afaceri de $60M.”
În prezent, compania sa are 650 de camioane.
Apoi a adunat suficientă avere încât să-și permită să devină unul dintre sponsorii campaniei prezidențiale a lui Donald Trump, în 2024, iar pe rețelele de socializare l-a promovat mereu atât pe Trump, cât și ideile sale.
Dragoș Sprînceană împărțea aceleași convingeri cu Călin Georgescu
Însă dacă ne referim la faptul că Marcel Ciolacu l-a ales pe Dragoș Sprînceană drept emisar al României pentru SUA, nu putem să nu remarcăm și că el era un susținător al lui Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din România. Astfel, cum poate un susținător al lui Georgescu să fie propus acum de Ciolacu drept emisar pentru SUA.
În decembrie 2024, după ce extremistul a primit prima interdicție de a mai candida la președinție, Sprînceană a postat mesaje de susținere pentru Călin Georgescu și a distribuit postări ale fiului lui Trump, care afirma că „democrația din România a fost călcată în picioare”.
De altfel, Sprînceană are rețelele de socializare pline cu postări pro-Georgescu și chiar îi repetă ideile și convingerile ultranaționaliste.
El a și precizat că „domnul Georgescu are o parte de mesaj care se aliniază cu Partidul Republican, dar am spus și că sunt părți cu care nu sunt de acord.”
Printre postările sale se numără și luări de poziție anti-UE și anti-Ucraina.
În urmă cu ceva timp, se vehicula că Sprînceană ar putea candida la alegerile prezidențiale din România dacă lui Călin Georgescu i se va interzice să o facă. La un moment dat, înainte ca Georgescu să primească și a doua interdicția de a candida, Sprînceană a răspuns unui comentariu aferent unei postări pe Facebook: „Nu am spus ca o sa candidez ! Am spus ca ma gândesc daca o sa i se facă ceva rău lui CG. Deocamdată CG a pierdut și procesul de la CEDO. Eu îi sunt alături dacă va candida.”
Referitor la vehiculata posibilitate ca el să candideze, Dragoș Sprînceană a dezvăluit că a primit și amenințări cu moartea.
Ulterior, într-o altă postare din data de 24 ianuarie, el scris: „ Am spus - Dacă România mă va vrea, de ce nu! Asta poate să fie oricând în viitor. (...) Deocamdată, nu sunt interesat să candidez la o funcție publică. Însă o voi face dacă voi simți un sprijin autentic și consistent pe viitor din partea unei mari părți a societății. Sistemul actual se joacă cu poporul și câștigă tot timpul, iar dacă aș dezvălui tot ceea ce știu, nu sunt sigur câți ar fi dispuși să creadă adevărul. De aceea, în prezent, prefer să rămân alături de familie și să mă concentrez pe afacerile mele. Dacă vor apărea schimbări semnificative în viitorul apropiat, le voi comunica public. (...) Nu fac parte din Partidul Național Liberal. Am fost invitat să conduc Clubul Oamenilor de Afaceri din Diaspora, în calitate de președinte. Am acceptat cu speranța că se pot construi relații solide între oamenii de afaceri români din întreaga lume. Din păcate, m-am înșelat. După ce am înțeles cu cine aveam de-a face, mi-am dat demisia. Un “Deep State” bine organizat își menține controlul asupra societății prin strategii de divizare și separare. Divizați, suntem mai vulnerabili și mai ușor de manipulat. Însă uniți, devenim o forță de neoprit."
În aceeași postare, din 24 ianuarie, Dragoș Sprînceană a avut și luări de poziție critice la adresa lui Călin Georgescu: „Aș dori să adresez și o întrebare: Cum ar descrie Călin Georgescu o zi din activitatea sa profesională din ultima săptămână, lună sau chiar ultimii ani? Nimeni nu știe de unde provine sursa veniturilor sale și cu ce se ocupă exact, iar aceasta este o întrebare legitimă. În timpul campaniei, nu a cheltuit 0 RON, dar are cheltuieli zilnice de aproximativ 500 de euro doar pentru securitate. Cine se află în spatele său? Poate vechea securitate care concurează cu structurile actuale? Vă las pe voi să trageți concluziile."
Ulterior, pentru a se dezice de Georgescu, Dragoș Sprînceană a precizat că există grupuri online, coordonate de susținătorii lui Călin Georgescu, care folosesc profiluri false și intimidări pentru a-i ataca și discredita pe cei care au opinii contrare.