Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nervozitate și insomnie, de la caniculă. Expunerea îndelungată la căldură duce la tensiune crescută, nervozitate și lipsa somnului

Canicula ne schimbă programul, dar ne afectează și sănătatea psihică, nu doar fizică. Sunt tot mai multe persoane agitate, nervoase, irascibile, iar la spital numărul celor agresați a crescut. Odihna, alimentația sănătoasă și apa îi pot ajuta pe cei care trebuie să facă față și stresului.

”Și agitație și nervi și un pic de stare nu chiar așa bună a organismului. Soțul meu la căldură îi e rău. Nu se simte bine. E mai agitat un pic”, a mărturisit o femeie. 

Este starea pe care mulți o simt în aceste zile caniculare. Specialiștii spun că temperaturile ridicate sau scăzute crează un disconfort și duc la creșterea agresivității fizice și verbale.

Raluca Modoranu, medic primar psihiatrie, Institutul de Psihiatrie Socola, Iași: ”Tot ce înseamnă cazurile de agresivitate cresc în această perioadă în toată lumea. Este un disconfort din cauza căldurii care crește puțin irascibilitatea la o persoana normală. Dacă suntem deshidratați obosim mai mult, nu ne putem concentra, avem o stare iritabilă continuă, dispoziție proastă.” 

Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sf. Spiridon" Iași: În ceea ce privește traumatismele produse la tineri, probabil că e un exces de nervozitate, o lipsă de atenție și atât legat de muncă, cât și legat de anumite conflicte. Par frecvent traumatisme mai mult decât în altă perioadă. S-ar putea sa existe și o relație cu căldura. O creștere a agresivității, a neînțelegerilor în acest context.”

Multe cazuri ajung în atenția medicilor.

Raluca Modoranu, medic primar psihiatrie, Institutul de Psihiatrie Socola, Iași: ”Dacă asociem aceste agresivității pe fondul căldurii excesive cu consumul de alcool, riscul de agresivitate crește. Sunt din ce în ce mai multe cazuri înregistrate în comunitate. Mulți, în aceste perioade, se confruntă cu insomnia datorită disconfortului termic. Și atunci corpul este obosit a doua zi, creierul este obosit și tot ceea vine ca și factor stresor extern.” 

Medicii recomandă mai multă odihnă, să bem mai multă apă și să alegem alimente sănătoase, fructe și legume mai ales. Iar în intervalul 10-18 să evităm expunerea la soare, dacă este posibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE