Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investigații decontate pentru pacienții neasigurați. Peste trei milioane de români nu au asigurare medicală

Peste 3 milioane de români nu au asigurare medicală, arată cifrele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

De la 1 iulie, unele categorii dintre aceștia vor avea acces la servicii de prevenție și diagnostic.

Este vorba despre cei suspecți de cancer, hepatite cronice de tip B și C, și gravidele cu HIV și SIDA.

Unul din șase români nu are asigurare medicală, conform cifrelor oficiale.

”Neasigurații, reînscriși la medicul de familie, după ce legea 1 din 2021, respectiv, acordul cu Banca Mondială le-a dat dreptul la același pachet de servicii ca persoanelor asigurate sunt în jur de 250.000 neasigurați, reînscriși la medicul de familie.”, a declarat Iulia Stoea - director general adjunct al Direcției generale relații contractuale a CNAS.

Pentru cine va deconta CAS aceste servicii

De la 1 iulie, medicii de familie vor putea trimite pacienții care au suspiciunea de boli oncologice să facă analize și consultații de specialitate. Însă, nu sunt stabilite, punctual, investigațiile medicale care vor fi decontate.

Casa de Asigurări de Sănătate va deconta serviciile și pentru suspecții de cancer, de hepatită cronică de tip B și C și pentru gravidele cu HIV și SIDA.

”Pacientul cu suspiciune de diagnostic oncologic sau confirmat, are acces la rețeaua de asistență medicală primară, ambulatoriu și spitalizare. El poate intra în acest circuit, fără niciun fel de problemă.”, a spus Valeria Herdea - președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că accesul pacienților la serviciile medicale se va îmbunătăți, datorită acestui program de prevenție, combatere și control al cancerului.

”E de dorit să înțeleagă toată lumea pacientul ne-asigurat va avea dreptul la servicii dacă are risc oncologic prin fonduri care vin din altă parte, nu afectează contribuția fiecăruia dintre dumneavoastră la sănătate.

Aș vrea să se înțeleagă acest lucru pentru a nu exista discriminare între oameni, pentru ca fiecare dintre noi, cei care plătim asigurări, să nu ne uităm peste umăr și să spunem că celălalt a beneficiat din banii noștri. Nu sunt bani veniți la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății, la bugetul fondului.”, a mai adăugat acesta.

Puțin peste 200.000 de persoane erau în evidența medicului cu cancer, la finalul anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE