Tot mai multe clădiri din București își schimbă fațadele și se înfrumusețează în sezon. În spatele unui decor superb stau luni în șir de muncă, un concept bine gândit și, desigur, sute de mii de luminițe.
Investițiile ajung și la câteva zeci de mii de euro. Bucuria oamenilor când le admiră este, însă, de neprețuit, spun administratorii clădirilor.
conceptul din spatele clădirilor decorate de sărbători
Casa Mița Biciclista, una dintre clădirile emblematice ale Bucureștiului, a devenit atracția principală în această perioadă. Imobilul a îmbrăcat straie de sărbătoare după un concept realizat de renumitul decorator lituanian Mantas Petruskevicius.
Mantas Petruskevicius: „Ideea din spate a fost să creez un fel de mică cutie de Crăciun, dar cu o mulțime de oameni frumoși înauntru, o mulțime de luminițe, ca niște bule mici. Toate inspirate din stilul franțuzesc și, desigur, primează culoarea roșie. Avem crenguțe, brazi de Crăciun și câțiva kilometri de ghirlandă cu lumini."
Mantas Petruskevicius se află și în spatele unui decor neobișnuit, dar la fel de atractiv. Intrarea acestui hotel de 5 stele din centrul capitalei a fost decorată cu o mască uriașă. Conceptul decorului este în jurul Carnavalului de la Veneția. Primele schițe au fost puse pe hârtie încă din vară.
Ausra Lucinskaite, directorul general al hotelului: „Pentru noi, este un mod simbolic de a spune mulțumesc oaspetilor și localnicilor pentru fidelitatea lor. Este important sa nu faci pur și simplu un decor, ci să creezi emoție. Anul acesta, Balul Mascat de la Veneția a creat starea de celebrare. Noi investim în reacțiile oaspeților, pentru că unii dintre ei fac deja rezervări și pentru anul viitor.“
O altă clădire care bucură ochii trecătorilor se află pe Calea Moșilor. Floristul Nicu Bocancea este cel care a pus la cale transformarea.
Nicu Bocancea, decorator, florist: „Au fost alpiniști, au fost macarale, au fost 20 de colegi ai mei care au lucrat la acest proiect. Sunt vreo 250.000 de beculete. Este un monument istoric, de la 1889, construită de un arhitect renumit, Leonida Negrescu.“
Pentru continuitatea decorului în același stil, în lobby-ul hotelului a fost amplasată o gondolă de 8 metri lungime, adusă tocmai din Veneția. Iar bradul a fost decorat cu măști, în loc de globuri.
Toată această poveste este creată din ramuri de brad, luminițe și nu mai puțin de 300 mp de catifea roșie.
Investițiile pentru crearea unui concept și decorarea unei clădire în straie de sărbătoare depășesc uneori chiar câteva zeci de mii de euro. Artiștii care dau strălucire clădirilor spun, însă, că emoțiile pe care le văd pe chipul oamenilor sunt de neprețuit.