În fiecare săptămână, de ani de zile, membrii familiilor și prietenii prizonierilor de război ucraineni, continuă să organizeze mitinguri pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la cei care rămân în captivitate în Rusia fără nicio veste sau actualizare despre cei dragi.
„Captivitatea ucide”, ”În timp ce ei sunt reduși la tăcere, noi strigăm pentru ei”, ”Fiecare zi în captivitate poate fi ultima” și ”Luptați pentru ei așa cum ei au luptat pentru noi” - acestea sunt doar câteva dintre bannerele observate la mitingurile săptămânale.
Aproape toată lumea de aici așteaptă să vadă pe cineva întors la ei. Copiii mici își așteaptă tații, femeile își așteaptă soții.
Mame care nu mai știu nimic de copiii lor de luni sau chiar ani de zile și bunici precum cei care au venit la cel mai recent miting de sâmbătă cu bannerele „Îl aștept pe nepotul meu și pe frații lui de arme” și „Visez să trăiesc până în momentul în care nepotul meu se va întoarce acasă”.
Un Crăciun nu prea fericit
Mulți prizonieri de război ucraineni își vor petrece cel de-al treilea Crăciun în captivitate rusească, precum apărătorii orașului Mariupol, care au devenit un simbol al rezistenței Ucrainei prin apărarea lor feroce a uzinei siderurgice Azovstal în timpul celor trei luni de invazie la scară largă, când orașul port din sud a fost asediat.
Aproximativ 2 500 de soldați ucraineni s-au predat Rusiei la ordinul președintelui Volodimir Zelenski în timpul asediului masivei uzine siderurgice în luna mai a aceluiași an. Mai mult de 1 300 au rămas în mâinile rușilor.
Reprezentanții Asociației Familiilor Apărătorilor Azovstal au declarat pentru Euronews că nu se pot gândi la un cadou de Crăciun mai bun decât să îi vadă pe cei dragi în viață și înapoi acasă.
Multe dintre persoanele prezente la miting nici măcar nu au mai vorbit cu cei dragi de când au fost luați prizonieri de război. Adesea, ei află mai multe despre bunăstarea lor de la cei care se întorc acasă după schimbul de prizonieri.
Potrivit biroului procurorului general al Ucrainei, nouă din 10 prizonieri de război ucraineni sunt supuși torturii fizice și psihologice, violenței sexuale și condamnării ilegale.
Unii sunt executați înainte de a fi luați prizonieri. Procurorii ucraineni spun că, în aproape trei ani de invazie la scară largă a Ucrainei de către Rusia, au fost documentate 177 de cazuri confirmate de execuții ale prizonierilor de război ucraineni, dintre care 109 au avut loc anul acesta.