Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că Guvernul nu ia în calcul creșteri de taxe nici în 2025, însă a avertizat că evaziunea fiscală se ridică la 10% din PIB-ul României. Aflat la Bruxelles pentru a discuta cu Ursula von der Leyen, șefa Executivului comunitar, despre postul de comisar european din partea țării noastre, prim-ministrul a propus Comisiei Europene un acord pe șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar.
Întrebat ce măsuri va lua Guvernul pentru ca deficitul bugetar să scadă sub pragul de 3%, Marcel Ciolacu a exclus varianta creșterii de taxe, cât timp nivelul evaziunii fiscale se ridică la 10% din PIB-ul României.
„Nu cred că vom veni cu măsuri de creșteri de taxe, cum nu am venit nici în 2024, nici în 2025. (...) M-am uitat un pic pe arierate. Suntem la 175 de miliarde, arierate de colectat. Înțeleg și această rezistență și la digitalizare”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Ciolacu: Discuție ”extrem de constructivă” cu șefa Comisiei Europene
Premierul a menționat că Guvernul trebuie să aplice „o reformă fiscală cu o perspectivă pe termen mediu”.
„Nu pot să cer să vin cu taxe noi cât timp am arierate de 8% din PIB de colectat. Nu pot să cer să vin cu taxe noi, atât timp cât am evaziune fiscală 10% din PIB. Nu pot să cer să vin cu taxe noi când am cel mai mare gap de TVA”, a mai afirmat premierul.
- Statul român pierde anual 37 de miliarde de lei din colectarea TVA. Cum se produce evaziunea fiscală din domeniul achizițiilor intracomunitare
- Evaziune fiscală din vânzări online. ANAF a descoperit persoane fizice cu venituri de peste 1 milion de lei într-o lună
- Ce spun specialiștii despre CNP-ul fiscal pregătit de Guvern: "Avem motive nenumărate de îngrijorare". Cum au făcut alte țări
De asemenea, Marcel Ciolacu a anunțat că a avut o discuție ”extrem de constructivă” cu șefa Comisiei Europene în care a propus Executivului comunitar un acord pe șapte ani „prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiții, dar și să reducem deficitul bugetar al Românie”.
Mă bucură faptul că președinta aleasă a Comisiei Europene a înțeles eforturile făcute de România pentru a se dezvolta și ținta ambițioasă pe care o avem pentru investiții în acest an - 120 de miliarde de lei.
Am concluzionat că țara noastră trebuie să profite de contextul actual și de oportunitățile de finanțare europene pentru a se dezvolta și crește nivelul de trai al românilor. În acest sens, vom propune Executivului european un acord pe 7 ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiții, dar și să reducem deficitul bugetar al României”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.