Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Victor Negrescu, propus oficial comisar european. Marcel Ciolacu: „Cel mai important este să avem o negociere pentru România”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că l-a nominalizat oficial Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, pentru postul de comisar european din partea României, în cadrul discuțiilor purtate cu preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

22/08/2024 , 13:47

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu după întâlnirea cu șefa Comisiei Europene

  • Am discutat despre viitorul comisar european din partea României. Am discutat despre portofoliul viitorului comisare din partea României.
  • Am discutat despre renegocierea PNRR, lucru pe care îl cunoașteți, cu solicitarea de reducere de 10% din componenta de împrumuturi. Am discutat chiar mai tehnic cu doamna președinte și despre cererea de plată numărul trei.
  • Urmează în cursul zilei de astăzi împreună cu Victor Negrescu să o discuție și cu președintele PES în ceea ce privește negocierile în cadrul familiilor europene privind portofoliile comisarilor europeni pe fiecare familie politică.
  • Am discutat despre un nou acord în ceea ce privește deficitul României, de această dată venind cu propunerea de avea un acord pe șapte ani și am explicat foarte clar de ce ne dorim acest lucru, pentru că cele mai mari investiții vor urma în anul 2025 și în anul 2026.
  • După cum bine știm, PNRR are un termen limită la sfârșitul anului 2026 în ceea ce privește investițiile. Am dat exemplul investițiile în infrastructura rutieră și feroviară. Infrastructura rutieră, prima propunere a fost din partea României să avem o sumă alocată de aproximativ 13,7 miliarde de euro, aprobarea finală a fost în jur de șapte miliarde. Diferența reprezintă cofinanțarea din partea statului român. Normal că dacă dorim să finalizăm toate cele - am înțeles de la domnul Grindeanu că am ajuns la 900 de kilometri în lucru și în licitație, drum expres și autostrăzi - atunci efortul bugetar din partea statului român este de aproximativ 60% drept confinanțare.
  • Aceste investiții aduc domnului Boloș la Ministerul Finanțelor impozite și taxe mai mari și de aceea se și vede pe acest trimestru. Are depășiri de plată datorită acestor investiții majore în infrastructura din România.

Victor Negrescu, propus oficial comisar european

  • În ceea ce privește comisarul nu e prima oară când o spun, am mers cu un nume. Este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu.
  • Normal că ne-am făcut și un calendar, un deadline. Sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României. Acest atribut este exclusiv al premierului, dar cum este și normal, cum am stabilit cu Nicolae Ciucă, vom avea o discuție în următoarele zile.
  • De asemenea, instituțional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuție și cu președintele României, deoarece președintele României este reprezentantul României în Consiliul European.
  • Cel mai important este să avem o negociere pentru România și pentru portofoliul cât mai relevant în cadrul Comisiei Europene

Ciolacu, întrebat de ce nu a nominalizat și o femeie pentru postul de comisar european: „Nu îmi place ca pe timpul comunismului”

  • Cred că mai am și eu lucruri din trecut. Nu îmi place ca pe timpul comunismului să îmi impună cineva ceva. Am văzut că șapte sau 14 state au avut aceeași problemă ca și mine, cu trecutul. Să nu ne impună nimeni nimic.

22/08/2024 , 13:26

Marcel Ciolacu: Am avut astăzi o discuție extrem de constructivă cu președinta Comisiei Europene

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a avut o discuție ”extrem de constructivă” cu șefa Comisiei Europene în care a propus Executivului comunitar un acord pe șapte ani „prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiții, dar și să reducem deficitul bugetar al Românie”.

„Am avut astăzi o discuție extrem de constructivă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care am abordat atât prioritățile viitoarei Comisii Europene, cât și așteptările României din partea Uniunii Europene, stadiul implementării PNRR și nominalizarea comisarului european din partea României.

Mă bucură faptul că președinta aleasă a Comisiei Europene a înțeles eforturile făcute de România pentru a se dezvolta și ținta ambițioasă pe care o avem pentru investiții în acest an - 120 de miliarde de lei.

Am concluzionat că țara noastră trebuie să profite de contextul actual și de oportunitățile de finanțare europene pentru a se dezvolta și crește nivelul de trai al românilor.În acest sens, vom propune Executivului european un acord pe 7 ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiții, dar și să reducem deficitul bugetar al României”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.


Știrea inițială:

„Vom analiza și ultimele evoluții despre Cererea de Plată 3, concret situațiile legate de conducerile companiilor de stat din energie și transporturi. Evident, voi discuta cu doamna președintă și despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană”, a precizat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Victor Negrescu este propunerea premierului Ciolacu, pentru funcția de comisar european, au precizat surse politice pentru Euronews România. Europarlamentarul social-democrat este și vicepreședinte al Parlamentului European.

Într-o intervenție telefonică la Euronews România, Negrescu a declarat că mereu a reușit să reprezinte România cu brio la nivel european. De asemenea, a comentat declarațiile lui Nicolae Ciucă, nemulțumit de strategia PSD pentru numirea comisarului european.

”Eu nu privesc această postare ca fiind un atac. Sunt un om al dialogului. Sunt convins că premierul României împreună cu domnul Ciucă au discutat sau vor discuta aceste aspecte”, a afirmat europarlamentarul Victor Negrescu, la Euronews România.

Ciucă, nemulțumit de strategia PSD pentru nominalizarea comisarului european

Într-un mesaj publicat marți pe Facebook, președintele PNL, Nicolae Ciucă acuză PSD în legătură cu strategia de nominalizare pentru funcția de comisar european. 

„Din păcate, în acest moment, România este unul dintre statele care nu a făcut încă propunerea de comisar european. Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani.”, a scris Ciucă.

În momentul de față, statele UE pot să trimită propuneri către Comisia Europeană, adică nominalizările pentru funcția de comisar european, până pe 30 august.

Important de precizat, Ursula von der Leyen a cerut două propuneri din partea fiecărui stat din UE: o femeie și un bărbat, pentru diferite portofolii, iar aceștia vor avea ulterior o discuție one-on-one cu șefa Comisiei Europene. Marcel Ciolacu a precizat însă că România nu va propune o femeie pentru funcția de comisar european, ci un bărbat, iar din declarațiile acestuia de până acum, țara noastră ar viza un portofoliu din zona economică, la fel ca Franța și Italia.

Ce este și cum funcționează Comisia Europeană

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene. Printre atribuțiile sale se numără stabilirea priorităților de cheltuieli ale blocului comunitar și propunerea bugetelor anuale. De asemenea, Comisia Europeană este singura responsabilă cu elaborarea propunerilor de noi acte legislative.

Comisia Europeană este formată din 27 de comisari, câte unul din fiecare țară a UE, și este coordonată de președintele Comisiei, în prezent Ursula von der Leyen, realeasă pentru un mandat de cinci ani.

Comisia este singura instituție a Uniunii Europene care prezintă Parlamentului și Consiliului, în vederea adoptării, acte legislative care protejează interesele UE și ale cetățenilor săi în chestiuni care nu pot fi abordate în mod eficient la nivel național.

Procedura de nominalizare a comisarului european

Potrivit legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, Guvernul trebuie să informeze Parlamentul României în legătură cu nominalizarea. Apoi, comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de comisar european.

Ce comisari europeni a mai avut România

România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2017 și a organizat pentru prima oară alegeri europarlamentare pe 27 noiebrie 2007.

Până în prezent, România a avut patru comisari europeni:

  • Leonard Orban - Multilingvism (2007 - 2010)
  • Dacian Cioloș - Agricultură și Dezvoltare Rurală (2010 - 2014)
  • Corina Crețu - Politică Regională (2014 - 2019)
  • Adina Vălean - Transporturi (2019 - 2024)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE