Cea mai recentă evaluare a sănătății privind calitatea aerului, publicată vineri, subliniază că toate cele 27 de state membre ale UE nu reușesc să respecte propriile standarde, ca să nu mai vorbim de cele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar acest lucru amenință sănătatea europenilor.
"Există, bineînțeles, mulți poluanți atmosferici diferiți, dar cele mai grave sau cele mai dăunătoare sunt particulele fine. Cea mai recentă estimare este că 253.000 de decese pot fi atribuite acestui poluant (în 2021) și acestea într-adevăr ar putea fi prevenite prin măsuri corecte", a declarat pentru Euronews Leena Ylä-Mononen, directorul Agenției Europene de Mediu.
Numărul de decese legate de concentrațiile de particule fine a scăzut cu 41% între 2005 și 2021, dar AEM a avertizat că statele membre trebuie să continue eforturile pentru a reduce și mai mult nivelurile, potrivit .
Poluarea cu dioxid de azot este responsabilă pentru aproximativ 52.000 de decese, în timp ce expunerea pe termen scurt la ozon este responsabilă pentru 22.000 de decese atribuibile în UE.
Transportul, principala sursă de poluare în orașe
În orașe, transportul este principala sursă de poluare. În unele regiuni, încălzirea domestică cu ajutorul combustibililor solizi, cum ar fi cărbunele sau lemnul, afectează, de asemenea, calitatea aerului. Toate aceste fenomene cumulative pot provoca sau agrava bolile, potrivit directorului AEM.
"În cele mai grave cazuri, acestea provoacă boli care duc rapid la deces. Cancerul pulmonar este un exemplu. Dar este de asemenea important de remarcat, și este pentru prima dată când raportul nostru examinează mai în detaliu diverse boli, care este impactul poluării aerului în agravarea acestor boli, cum ar fi astmul sau bolile cardiace cronice. ", a declarat Ylä-Mononen.
"Așadar, calitatea vieții este cea care, în multe privințe, este împiedicată de aerul poluat și astăzi în Europa."
Agenția europeană subliniază, de asemenea, că schimbările climatice, și în special creșterea temperaturilor în orașe, amenință calitatea aerului și, prin urmare, sănătatea europenilor.