Cuplaje, receptor pus greșit în furcă sau „invitați” nepoftiți într-o convorbire. Sunt probleme ale trecutului acum, când vorbim despre comunicare, dar sunt o realitate pentru cei care foloseau și încă mai au telefon fix. Pentru că da, așa cum arată datele INS, românii încă mai au telefoane fixe.
Telefonul fix, încă prezent în viețile românilor
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2023, mai existau 17 posturi fixe de telefon la fiecare 100 de familii. Cele mai multe sunt în București și în județele Timiș și Cluj. Telefoanele cu conexiuni fixe sunt aproape dispărute din peisaj în Teleorman și Giurgiu.
Per total, numărul celor care le utilizează scade de la an la an. Datele arată că, anul trecut, convorbirile de pe fix către alt telefon fix au scăzut cu 28,4%. Totuși, mai sunt români care folosesc telefoane fixe. Cele mai multe minute sunt „consumate” în Capitală. Aici, în 2023, au fost contabilizate aproape 70 de milioane de minute petrecute cu receptorul în mână.
Sunt unii tineri care spun că nici măcar nu au văzut, în realitate, până acum, un așa dispozitiv.
Cred că e prima dată când îl văd fizic. Am văzut la el, am înțeles sistemul, doar trag rotița de la zero până în dreptul la chestia asta și îi dau drumul, își formează el...
E un telefon vechi, care se utiliza pe vremea bunicilor. Eu eram prea mic, dar cred că se învârtea până se ajungea la cifra respectivă și formai numărul de care aveai nevoie. Nu știu exact dacă mai știu să îl folosesc, eram mult prea mic când se folosea.
Pe de altă parte, cei care au avut odinioară așa ceva spun că n-au uitat nici acum cum să îl folosească.
Bărbat: „Este un telefon pe care cred că l-am avut cu toții. Și eu l-am avut. Și întotdeauna părinții mei îmi puneau un lacăt pe el, ca să nu mă joc pe el, să nu sun în altă parte”.
Reporter: Mai știi să formezi un număr?
„Da, bineînțeles, nu se uită niciodată. Se ridică receptorul, zero, șapte, doi... Cred că este greu de utilizat pentru novici, pentru începători, pe când pe un smartphone, imediat se formează numărul”.