Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Francezii protestează după ascensiunea extremei drepte. Macron avertizase deja că "ar putea urma un război civil"

Sute de francezi au protestat la Paris față de ascensiunea extremei drepte, cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor parlamentare. Conform celor mai recente sondaje, formațiunea naționalistă și anti-migrație Adunarea Națională, condusă de Marine Le Pen, ar putea să iasă învingătoare.

La protest au participat organizații anti-rasiste și feministe, dar și grupuri de stânga. Manifestanții se declară îngrijorați că, după alegeri, drepturile omului ar putea fi limitate în țară.

În urmă cu câteva zile, președintele Emmanuel Macron a avertizat că ar putea să izbucnească un război civil dacă extremiștii vor fi votați la alegeri.

Francezii protestează după ascensiunea extremei drepte

Protestatar: "Sunt din categoria oamenilor care vor deveni țapi ispășitori, care sunt deja, dar vor fi și mai mult. Am văzut ideea lor de a interzice accesul celor cu dublă cetățenie la anumite locuri de muncă strategice în stat. Acesta este modul în care încep și apoi merg mai departe. Singurul lucru coerent în programul Adunării Naționale este să atace musulmanii sau imigranții. Nu este ceva ce vom experimenta și apoi vom vedea ce se întâmplă. Va exista un „înainte” și un „după”, mai ales când este vorba de drepturi. Ne aflăm în Franța, țara drepturilor omului, iar acesta este lucrul pe care vor să-l atace."

Protestatar: "Sunt studentă, am venit aici pentru a face liceul, la vârsta de 15-16 ani, iar acum am viză de student. Iar în situația actuală, dacă lucrurile se schimbă, mi-e teamă că nu voi putea să-mi termin studiile. Anul viitor voi fi în anul trei și mă tem că nu voi putea să-mi înnoiesc viza de ședere. Dacă lucrurile se schimbă, îmi este teamă că voi fi refuzată și nu voi putea să-mi termin studiile. Asta mă stresează cel mai mult."

Partidul de extremă dreapta Adunarea Națională pare destul de încrezător, iar după victoria la alegerile europene, și-a desemnat deja candidatul pentru funcția de prim-ministru.

Alegerile anticipate se vor desfășura în două etape: primul tur va avea loc duminică, 30 iunie, iar cel de-al doilea este programat pentru 7 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE