Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Scumpiri pentru toți românii, de la 1 iulie. Vom plăti mai mult la factura de gaz și pentru carburanți

  • Luna iulie vine cu scumpiri. Oamenii vor plăti mai mult, de exemplu, pentru factura la gaze. Asta după ce ANRE a mărit tarifele de distribuție cu aproape 20%. Va crește și prețul pentru benzină și motorină, deoarece acciza pentru carburant va fi majorată cu 50%.
  • A doua parte a anului vine cu scumpiri în mai multe zone. ANRE a aprobat recent majorarea tarifelor de distribuție pentru gaze naturale, pe motiv că au crescut costurile acestui serviciu.
  • Astfel, începând cu luna iulie am putea plăti până la 2,50 de lei în plus la fiecare factură. Această simulare a fost făcută pentru un apartament cu trei camere. Noile tarife vor rămâne în vigoare până în vara anului viitor, când ANRE ar putea veni cu alte modificări.

Citește mai mult despre scumpirile care vor intra în vigoare pe 1 iulie

Cod galben de caniculă la final de iunie. De săptămâna viitoare temperaturile scad și vin ploile torențiale

  • Luna iunie se încheie cu vreme caniculară. Temperaturile pot urca duminică, 30 iunie, până la 36 de grade Celsius.
  • AdministraţiaNaţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, valabilă în majoritatea regiunilor duminică şi luni, potrivit Agerpres.
  • În Crişana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi în Moldova se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Citește mai mult despre condițiile meteo despre săptămâna viitoare.

Ce se întâmplă cu corpul tău în timpul unui val de căldură? Experții explică de ce expunerea la căldură extremă poate fi fatală

  • Pe măsură ce temperaturile globale cresc, multe țări din întreaga lume se confruntă cu o căldură extremă care a dus la o creștere a numărului de decese cauzate de căldură.
  • În Arabia Saudită, s-a anunțat că peste 1 300 de persoane au murit în timpul pelerinajului Hajj din această lună.
  • Multe cazuri de deces s-au datorat stresului termic, deoarece temperaturile din Mecca, orașul în care are loc pelerinajul Hajj, au ajuns până la 50 de grade Celsius.

Citește mai mult despre reacțiile corpului la temperaturi ridicate

Raport: Poluarea atmosferică a provocat 8,1 milioane de decese la nivel mondia

  • Un raport arată ca poluarea atmosferică a provocat nu mai puțin de 8,1 milioane de decese la nivel mondial, în 2021.
  • Totodată, milioane de oameni trăiesc cu boli cronice, punând o presiune imensă asupra sistemelor de sănătate tot din cauza acestei probleme, spune Asociația 2Celsius.
  • Potrivit celei de-a 5-a ediţii a cercetării "Starea aerului la nivel global" (State of Global Air - SoGA), publicată în luna iunie 2024 de Institutul de Cercetare a Efectelor asupra Sănătăţii (HEI), la nivelul anului 2021 expunerea la poluarea atmosferică a contribuit la peste 700.000 de decese în rândul copiilor sub cinci ani, devenind astfel al doilea factor principal asociat cu riscul de deces la nivel mondial pentru această grupă de vârstă, după malnutriţie.

Citește mai mult despre efectele poluării aerului asupra organismului uman

Viktor Orban vrea să lanseze cel mai mare bloc de extremă dreapta pentru Parlamentul European

  • Orban, Kickl și Babis au semnat un "Manifest patriotic" duminică dimineața la Viena, încercând să lanseze cel mai mare bloc de extremă dreapta din Parlamentul European.
  • Vorbind duminică dimineața la televiziunea FPO a Partidului Libertății, Orban a declarat că aceștia vor forma o nouă forță politică, despre care a spus că va deveni cel mai mare bloc de dreapta din Parlamentul European.
  • Într-o declarație acordată presei, la care au participat cei trei lideri, Kickl a spus că crede că multe alte partide europene se vor alătura în zilele următoare.

Citește mai mult despre planurile lui Viktor Orban

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE