Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria impune 11 condiții Ucrainei pentru a nu se mai opune în negocierile pentru aderarea la UE. Ele fac referire la minorități

Ungaria s-a opus mai mereu deciziilor luate de UE în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina, de la începutul războiului cu Rusia. Pe 25 iunie, Uniunea Europeană a lansat oficial negocierile cu Ucraina pentru aderare.

Viktor Orban s-a opus mereu, știind că deciziile de iau cu acordul tuturor statelor membre, dar acum a pus 11 condiții pentru a nu se mai împotrivi. Multe dintre ele erau știute încă din ianuarie.

Condițiile puse de Ungaria Ucrainei

Până acum, aceste revendicări nu erau publice, pentru că maghiarii nu au dorit, însă Ucraina a anunțat că le-a primit chiar de la ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, de la începutul anului.

Dar acum, pentru a se conforma ultimatumului maghiarilor, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olha Stefanishyna, a fost nevoită să declare că partea ucraineană "este pregătită să implementeze pe deplin cele 11 cereri din partea Ungariei."

Potrivit presei ucrainene, jumătate din această listă vizează "învățământul în limba maghiară, în special, asigurarea utilizării limbii maghiare în întregul proces de învățământ, posibilitatea obținerii unei traduceri în limba maghiară a Evaluării Externe Independente și a Testului Național Multidisciplinar, introducerea statutului de instituție națională de învățământ secundar general comunitar" etc, conform Pravda.

Există, de asemenea, clauze privind statutul teritoriilor istorice în care au trăit maghiarii din Ucraina, cu recunoașterea automată a tuturor așezărilor din Zakarpattia drept "tradițional maghiare", chiar și acelea în care maghiarii nu au trăit niciodată istoric.

Unele dintre aceste cerințe sunt problematice și nu s-a ajuns la niciun compromis.

O altă parte a revendicărilor maghiare se referă la reprezentarea politică a minorităților naționale, în special, cerința de a garanta reprezentarea lor în parlament. Cu toate acestea, din cauza imposibilității implementării acestei idei, Budapesta a început deja să dea semnale de disponibilitate pentru a o abandona, deși nu și-a retras complet cererea.

Însă sursa citată susține că detaliile listei se schimbă treptat și sunt clarificate de partea maghiară în timpul negocierilor, iar consultările privind documentul sunt în desfășurare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE