Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scumpiri pentru toți românii, de la 1 iulie. Vom plăti mai mult la factura de gaz și pentru carburanți

Luna iulie vine cu scumpiri. Oamenii vor plăti mai mult, de exemplu, pentru factura la gaze. Asta după ce ANRE a mărit tarifele de distribuție cu aproape 20%. Va crește și prețul pentru benzină și motorină, deoarece acciza pentru carburant va fi majorată cu 50%.

A doua parte a anului vine cu scumpiri în mai multe zone. ANRE a aprobat recent majorarea tarifelor de distribuție pentru gaze naturale, pe motiv că au crescut costurile acestui serviciu.

Astfel, începând cu luna iulie am putea plăti până la 2,50 de lei în plus la fiecare factură. Această simulare a fost făcută pentru un apartament cu trei camere. Noile tarife vor rămâne în vigoare până în vara anului viitor, când ANRE ar putea veni cu alte modificări.

Începând cu luna iulie va crește și prețul pentru un litru de benzină sau motorină.

Asta pentru că intră în vigoare majorarea accizei pentru carburant cu 50%. Astfel, vom plăti în plus 43 de bani pe litrul de benzină, respectiv 40 de bani pentru litrul de motorină. Asta înseamnă că, de exemplu, un plin de rezervor care până acum costa 350 de lei, de la 1 iulie va costa în jur de 370 de lei.

Scumpirea carburanților ar putea afecta și alte prețuri

Unii analiști economici sunt de părere că această scumpire a carburanților va afecta și alte prețuri. Asta pentru că multe dintre produsele care ajung în magazinele românești sunt transportate pe șosele.

O analiză făcută acum câțiva de ani de Uniunea Națională a Transportatorilor ne arată cum este afectat prețul final al unui produs de costul de transport. De exemplu, carnea, pâinea sau hârtia igienică nu sunt atât de afectate. Aici vedem că sub 1% din prețul final este influențat de costul de transport.

Ponderea crește în cazul apei îmbuteliate, aici ar fi mai plauzibil să vedem că prețul final crește, dacă firmele încep să plătească mai mult pentru benzină și motorină.

Începând cu luna iulie crește și salariul minim pe economie. Acesta va ajunge la valoarea de 3.700 de lei brut, ceea ce înseamnă în jur de 2.300 de lei net.

Practic, angajații vor primi în plus 284 de lei în mână la salariu. Peste 1,8 milioane de români vor beneficia de această majorare, dar vedem că în paralel apar și noi scumpiri pentru populație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE