Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Localitățile riverane Dunării se pregătesc de inundații. Debitul fluviului ar putea crește până la 9.000 de metri cubi pe secundă zilele următoare

  • Românii din localitățile riverane Dunării se pregătesc pentru eventualele inundații, adună saci de nisip și verifică utilajele pentru a fi gata de intervenție.
  • Autoritățile au intrat în alertă după ce debitul fluviului a crescut brusc, de la 2.300 metri cubi pe secundă la peste 5.000 m³/s, iar prognozele indică o posibilă creștere până la 9.000 m³/s în zilele următoare, adică aproape dublu față de valoarea actuală, potrivit Institutului Național de Hidrologie.
  • Situația pune presiune pe comunitățile din zonele aflate pa malul Dunării, care urmăresc cu îngrijorare evoluția fluviului și așteaptă instrucțiuni.

Citește mai mult despre localitățile de lângă Dunăre care se pregătesc de inundații

Pagerele explozive, „calul troian modern” pe care Israelul l-ar fi conceput de ani buni pentru atacurile din Liban: „E un truc elaborat”

  • Exploziile unor banale pagere au produs o undă de șoc în Liban, pe 17 septembrie, atunci când câteva zeci de militanți Hezbollah au fost uciși, iar câteva sute au suferit răni grave.
  • Liderii grupării susțin că Israelul ar fi pus la cale aceste acțiuni și au răspuns cu un val de atacuri cu 140 de rachete spre nordul Israelului. De aici, a urmat, evident, o replică a israelienilor.
  • Oficialii de la Tel Aviv nu au confirmat și nici nu au infirmat că ei au pus la cale acest tip de atac.

Citește mai mult despre pagerele explozive ale Hezbollah

Alegeri SUA 2024. Începe votul anticipat. Alegătorii din trei state pot vota deja, prin corespondență sau fizic

  • În Statele Unite ale Americii a început votul anticipat, prima etapă a procesului electoral. Alegătorii pot vota, prin corespondență sau fizic, până în 4 noiembrie, ziua care precedă scrutinul propriu – zis.
  • La alegerile prezidențiale din 2020, aproape trei sferturi dintre alegători au votat în avans. Acest record a fost influențat de pandemia COVID-19.
  • Votul anticipat a început în Virginia, Dakota de Sud și Minnesota, statul din care provine Tim Walz, candidatul democraților pentru funcția de vicepreședinte.

Citește mai mult despre votul anticipat de la alegerile din SUA 2024

UE promite un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind și activele înghețate ale Rusiei

  • Uniunea Europeană va acorda un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru a sprijini economia și armata ucraineană, în timp ce țara devastată de război luptă pentru a rezista unei noi ofensive rusești care a afectat grav infrastructura energetică și a avansat teritorial în est.
  • Împrumutul a fost anunțat vineri de Ursula von der Leyen în timpul vizitei sale la Kiev.
  • Angajamentul reprezintă partea UE din planul de 50 de miliarde de dolari (46 de miliarde de euro) pe care aliații G7 l-au promis în cadrul summitului din iunie, folosind drept garanție activele imobilizate ale Rusiei.

Citește mai mult despre decizia UE cu privire la ajutorul Ucrainei

Motivare cotroversată a ICCJ în cazul Mario Iorgulescu. Judecătorii susțin că tânărul nu și-a propus să ucidă pe cineva

  • Judecătorii de la fond și apel au greșit atunci când l-au condamnat pe Mario Iorgulescu pentru omor. Este concluzia, de astăzi motivată, a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).
  • Conform deciziei ICCJ dosarul va fi rejudecat de instanța de apel.
  • Acest lucru înseamnă că nu va trebui făcut rechizitoriul de către procurori în acest caz și totodată înseamnă că următătoarea decizie în acest caz ar trebui să rămână definitivă, după ce aceasta rămâne la instanța de apel, la cea de-a doua instanță care a judecat acest caz.

Citește mai mult despre decizia controversată a ICCJ cu privire la Mario Iorgulescu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE