Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024. Începe votul anticipat. Alegătorii din trei state pot vota deja, prin corespondență sau fizic

În Statele Unite ale Americii a început votul anticipat, prima etapă a procesului electoral. Alegătorii pot vota, prin corespondență sau fizic, până în 4 noiembrie, ziua care precedă scrutinul propriu – zis. La alegerile prezidențiale din 2020, aproape trei sferturi dintre alegători au votat în avans. Acest record a fost influențat de pandemia COVID-19. 

Votul anticipat a început în Virginia, Dakota de Sud și Minnesota, statul din care provine Tim Walz, candidatul democraților pentru funcția de vicepreședinte. Americanii pot vota prin corespondență sau pot merge la urne. Ultima variantă e mai sigură, spun reprezentanții autorităților locale. Există riscul ca livrările poștale cu buletinele de vot să întârzie. 

Steve Simon, secretar de stat Minnesota: „În Minnesota și în multe alte state, există un termen limită. O întârziere chiar și de o zi poate influența decizia de a număra sau de a nu număra voturile. Deci miza este mare.” 

Buletinele completate încep să fie numărate cu 19 zile înainte ca procesul electoral să se încheie, în 5 noiembrie. În timp ce s-a dat start votului anticipat, candidații de la Casa Albă își continuă campania. 

Donald Trump s-a întâlnit cu reprezentanții comunității evreiești.

Donald Trump, candidatul republicanilor pentru alegerile prezidențiale: „Orice evreu care votează pentru ea (Kamala Harris n.r.), în special acum, sau votează pentru Partidul Democrat ar trebui să-și facă un examen psihologic. Dacă nu câștigăm aceste alegeri, în opinia mea, într-o perioadă de doi, trei ani, Israelul va înceta să mai existe. Va fi șters (de pe hartă n.r.). Asta este ceea ce se va întâmpla.”

Kamala Harris a participat la un eveniment găzduit de celebra realizatoare de televizune, Oprah Winfrey. Consilierii de campanie ai lui Harris spun că aproape 200.000 de oameni au urmărit transmisiunea.  

Kamala Harris, candidata democraților pentru pentru alegerile prezidențiale: „Și eu dețin o armă. Nu știam. Dacă cineva intră în casa mea fără voie, este împușcat. Da, da, am auzit despre asta. Probabil nu ar fi trebuit să spun asta, le-am dat de muncă celor din staff-ul de campanie.” 

Cursa pentru Casa Albă este extrem de strânsă. Cu mai puțin de două luni înainte de scrutinul din 5 noiembrie, cei doi candidați sunt la egalitate, potrivit ultimelor sondaje publicate de New York Times.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE