Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Trenuri noi, în testare de peste jumătate de an. Autoritățile din România au semnat un contract pentru achiziția a 37 de rame noi

  • Am pierdut deja șirul anilor care au trecut de când autoritățile de la noi au cumpărat ultimele garnituri pentru calea ferată. Și totuși, există și trenuri noi, doar că de luni întregi sunt în teste.
  • România a cumpărat aproape 40 de trenuri noi, însă deocamdată doar două sunt testate la Făurei pentru a fi omologate și, astfel, să poată intra în sistemul de transport călători.
  • Am fost acolo și am văzut diferențele față de garniturile cu care se circulă acum pe șinele din România. Urmăriți un nou episod din campania Euronews ”România pierde trenul”.

Citește mai multe detalii în reportajul marca Euronews

"Sala de detenție din școli" a fost aprobată oficial, odată cu toate prevederile din Statutul Elevului

  • "Sala de detenție din școli" a fost aprobată oficial, odată cu toate prevederile din "Statutul Elevului. Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial pe 12 august.
  • Astfel, elevii vor primi sancțiuni mai drastice. Posibilitatea exmatriculării a fost reintrodusă în sistemul de învățământ, împreună cu noi condiții pentru scăderea notei la purtare.
  • Mai exact, în situații foarte grave, când un elev pune în pericol siguranța colegilor și a profesorilor, acesta poate fi mutat disciplinar într-o altă sală de clasă.

Citește mai mult despre decizia luată de autorități

Inflația reia creșterea în iulie: 5,4% față de 2023. Serviciile poștale, medicamentele și conservele din fructe, în topul scumpirilor

  • Inflația a accelerat în luna iulie, la 5,4%, cu jumătate de punct procentual mai mult decât în iunie, pe fondul creșterii accizelor la carburanți, potrivit datelor statistice oficiale.
  • O evoluție care de altfel era așteptată încă de săptămâna trecută, când guvernatorul Băncii Naționale a României a vorbit despre o reluare a creșterii inflației.
  • Începem cu serviciile, care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. În medie, cu peste 8,5% față de iulie anul trecut, cu un vârf în cazul serviciilor poștale, de peste, 26 la sută în perioada iulie 2023 și iulie 2024.

Citește mai mult despre produsele care au avut parte de scumpiri în 2024

Malta refuză extrădarea lui Paul al României. Ministrul Justiției: ”E o decizie revoltătoare”

  • O instanță de apel din Malta a decis să nu accepte cererea de extrădare formulată de autoritățile din România pentru Paul-Philippe al României.
  • Acesta este condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa.
  • Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a criticat dur această decizie luni, calificând-o drept „revoltătoare” și subliniind că aceasta contravine unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Citește mai mult despre decizia luată de autoritățile din Malta

Declarația Unică, înlocuită cu Declarația Inteligentă, din 2026. Cum ar putea funcționa

  • Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, anunță că Declarația Unică actuală urmează să fie înlocuită de o Declarația Inteligentă/Digitală, din 2026, urmând ca anul 2025 să fie unul de tranziție între cele două.
  • Ministrul a mai precizat, într-un interviu pentru Profit.ro, că această nouă declarație va fi una precompletată, în baza informațiilor existente în bazele de date ale ANAf: e-Factură, e-TVA, e-Transport.
  • Declarația Unică se depune anual pentru impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (Formular 112).

Cu ce schimbări vine Declarația Inteligentă, în 2026

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE