Inflația a accelerat în luna iulie, la 5,4%, cu jumătate de punct procentual mai mult decât în iunie, pe fondul creșterii accizelor la carburanți, potrivit datelor statistice oficiale.
O evoluție care de altfel era așteptată încă de săptămâna trecută, când guvernatorul Băncii Naționale a României a vorbit despre o reluare a creșterii inflației.
Serviciil, cele mai mari scumpiri din ultimul an
Începem cu serviciile, care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. În medie, cu peste 8,5% față de iulie anul trecut, cu un vârf în cazul serviciilor poștale, de peste, 26 la sută în perioada iulie 2023 și iulie 2024.
Creșteri de tarife vedem și la apă, canal, salubritate, alături de biletele de avion: plus 15 la sută.
Urmează apoi produsele nealimentare. Prețurile acestor produse au urcat în medie cu 6,9%, cu variații mari de la o categorie la alta. Institutul Național de Statistică a anunțat cele mai mari scumpiri în cazul medicamentelor, de 24%.
Așa cum ne-am obișnuit de aproape un an, detergenții continuă să coste tot mai mult, iată, cu peste 20 la sută.
De asemenea, comercianții au afișat prețuri majorate și pentru cărți, ziare și reviste, cu aproape 10%.
Să nu uităm de carburanți, cu toții am constatat că e mai scump să alimentezi mașina, mai ales după ce au crescut accizele la 1 iulie.
Scumpirea medie la alimente, de peste 5 procente
Și ajungem la alimente. În ultimul an, scumpirea medie a fost de 5,4%, cu cele mai mari creșteri pentru conservele din fructe, vin și bere, iată aici și cât de mult au urcat prețurile, până în 10 la sută.
Pentru că suntem într-o perioadă de plafonare a adaosului comercial pentru produsele alimentare, o să vedem și ce alimente s-au ieftinit.
După un an, făina costă cu 30% mai puțin, mălaiul, cu 25%, iar uleiul, cu 16 la sută.