Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chinezul Pan Zhanle, cel care l-a învins pe David Popovici și a bătut recordul mondial, a răbufnit după ce a fost acuzat că trișează

După medalia de aur la 200 de metri liber, David Popovici a obținut bronzul la 100 de metri liber, la Jocurile Olimpice 2024. La această probă, aurul i-a revenit înotătorului chinez Pan Zhanle, cel care a stabilit și un record mondial, cu timpul de 46:40.

Pan Zhanle le-a dat replica celor care îi contestă cursa de 100 de metri liber

La finalul cursei, chinezul a fost bănuit de mai mulți sportivi și foști sportivi că trișează, din cauza modului în care a finalizat cursa. El a bătut recordul mondial la aproape jumătate de secundă, în condițiile în care locurile 2, 3, 4 și 5 au fost despărțite de câte o sutime. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva.

Între Pan Zhanle și David Popovici s-a clasat australianul Kyle Chalmers, care a fost unul dintre contestatarii chinezului, alături de americanul Jack Alexy.

Pan Zhanle a decis să rupă tăcerea și a acordat un interviu unei televiziuni din China.

"Am vrut să șterg umilința. După finala de la 4x100 m, l-am salutat pe Chalmers, dar el m-a ignorat complet. Alexy, din echipa SUA, a stropit cu apă spre antrenorul nostru. Mi s-a părut că ne privesc de sus. Am voie să spun asta? Acum i-am bătut pe toți, am reușit și un nou record mondial într-un bazin unde e greu de înotat. Nu m-am gândit vreodată la asta. Am simțit toți oamenii de acasă, din China. Asta m-a ajutat enorm la intrarea în apă", a spus Pan Zhanle.

De ce l-a contestat Brett Hawke pe Pan Zhanle

Chinezul a fost atacat și de către Brett Hawke. Fostul înotător australian a considerat că "nu este posibil, uman" o asemenea cursă realizată de chinez, care a bătut recordul la o diferență atât de mare, 46:40 față de 46:80, într-un bazin cu ape nu foarte rapizi. Hawke nu a pronunțat cuvântul dopaj și nici nua spus la ce fel de trișare se referă, dar reacția sa a fost preluată în toată lumea.

"Pan Zhanle este un trișor! Nu poți face, din punct de vedere uman, ce a reușit el. A fost aproape să nu se califice din seriile de la 100m liber, apoi a avut timpi fantastici în semifinale și finală. Se spunea că e un bazin lent, ceea ce e adevărat. S-au făcut puține recorduri olimpice. Iar Zhanle își corectezează recordul mondial cu patru zecimi. Adică aproape o eternitate! Deci Chalmers, Popovici, n-au putut, dar Pan Zhanle nu numai că a câștigat, ceea ce era de așteptat, dar i-a învins cu mai mult de o secundă? Sunt de 30 de ani în acest sport, așa că știu faptul că asta nu se poate", a spus Brett Hawke, citat de Daily Mail.

Australianul a răbufnit apoi și pe rețelele de socializare: "Sunt supărat pentru că nu poți câștiga finala de 100m liber cu lungimea unui corp, având în vedere adversarii pe care-i ai. Nu este uman posibil să bați acei concurenți cu o lungime de corp. Nu mă interesează ce-mi spune altcineva, nu mă interesează rasa, numele omului care o face, țara din care provine. Am muncit 30 de ani în acest domeniu, îl înțeleg. Nu e real ce s-a întâmplat. Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy? Nu-i poți bate pe toți cu peste o lungime de corp. Nu-mi vindeți asta, nu-mi băgați pe gât cursa, pentru că nu e reală".

La finalul cursei, când a fost întrebat despre Pan Zhanle, David Popovici a spus: "Până la proba contrarie, oricine este nevinovat."

  • Pan Zhanle deținea și până acum recordul mondial, din februarie 2024, când a bătut recordul care fusese stabilit de David Popovici în 2022.
  • Recordul olimpic la 100 metri liber îi aparține tot lui Zhanle Pan: 46,92.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE