UPDATE. David Popovici a ajuns astăzi la București, după ce a obținut două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris. El a fost întâmpinat cu covorul roșu la salonul prezidențial al Aeroportului Henri Coandă.
David Popovici a revenit în România, cu cele două medalii olimpice
La doar 19 ani, David Popovici a impresionat pe toată lumea cu cele două medalii olimpice, una de aur în proba de 200 de metri liber și una de bronz în proba de 100 metri liber.
David Popovici: "Eu am tendința să mă complic când dau declarații, așa că de data asta o să fac un efort să spun ce îmi doresc să spun. Mulțumesc tuturor românilor care m-au urmărit și celor din tribune, celor care au crezut în mine și care m-au susținut. Nu ai cum să o faci fără o echipă dedicată.
Astea sunt medaliile, sunt foarte grele, dar pentru aceste două bucăți de metal, unii muncim o viață. Unii reușesc poate după zece ani, alții după o viață și alții poate niciodată. De aceea, e important să îi susținem pe toți, pe cei care au reușit să obțină alte medalii și pe cei care încearcă.
Despre condiții și bazine a vorbit antrenorul meu, am vorbit și eu, sunt interviuri pe care poate mulți oameni din fruntea țării ar trebui să le asculte de mai multe ori. E nevoie de bani investiți cu cap.
Ce vreau eu să spun e felicitări celor care au concurat până acum, felicitări celor de la canotaj, felicitări pentru medalii. Știm cât de mult am muncit noi, sportivii, împreună cu familiile. Numai noi știm cât am muncit să ajungem aici.
Poate că o să fim lăudați, recompensați, dar numai noi știm toată munca din spate și sunt foarte mândru de noi. Sunt mândru și de mine, pentru că visez la asta de când eram copil. Mă bucur că am în spate o țară. Sunt bucuros de mine, am făcut fericit copilul din mine. Nu oi fi eu cel mai matur, dar cred că vorbesc în numele tuturor când spun că ne vom facem mândri copiii din noi. Hai, România!"
Adrian Rădulescu, antrenorul lui David: "Vă mulțumim pentru că ați venit să ne primiți în număr atât de mare, dar așa trebuie să se întâmple lucrurile câteodată. Ne antrenăm răbdarea, am tot așteptat de 20 de ani o medalie la înot și, în cele din urmă, a venit.
Acum nu am mai vrea să așteptăm alți 20 de ani să ne mai bucurăm împreună și trebuie să facem un efort colectiv. Am un vis, mi-aș dori ca, în România, toți copiii să știe sa înoate și ca acest lucru să fie cât se poate de accesibil, așa cum este în cele mai multe țări din Europa. Asta ne va asigura continuitate în rezultate. David are condiții, poate să meargă și în bazinul de la Dinamo, dar nu toți au aceste condiții."
Camelia Potec, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern: "Îl felicit pe cel care a devenit campion olimpic la înot, pe cel care a reușit după 20 de ani să facă înotul să strălucească din nou. Îl felicit și îi mulțumesc lui David Popovici.
Aceleași felicitări și mulțumiri se duc și către jumătatea din viața profesională a lui David Popovici, domnul Adrian Rădulescu. Pentru că este alături de noi, îi mulțumim și îl felicităm și pe antrenorul secund, Dragoș Luscan, și pe toți cei care fac parte din echipa lui David. Aș dori să felicit și familia lui David, ei sunt aici de față, și pe toți membrii familiilor celor care au adus plus valoare acestui sport, înotului românesc.
Iată, înotul strălucește. După 20 de ani, înotul strălucește din nou. Cu siguranță că nu vor mai trece 20 de ani până să mai strălucească din nou și avem speranțe că, în frunte cu David Popovici, o generație de sportivi,care vor aduce în continuare valoare înotului românesc și României va continua să facă valuri la nivel mondial”.
Știrea inițială:
Înainte de a părăsi Capitala Franței, David a acordat un interviu exclusiv pentru Euronews România în care a vorbit despre importanța echipei pe care o are în jurul său, dar și despre idolul său, Michael Phelps, pe care l-a urmărit toată copilăria.
David Popovici a rememorat momentele din copilărie când îl urmărea pe idolul său, Michael Phelps, pe YouTube.
”Nenumărate dimineți când îl rugam pe taică-meu să conecteze laptopul de televizor prin HDMI și să căutăm pe YouTube finalele lui. Și le urmăream foarte, foarte des. În sufragerie, pur și simplu mă puneam în canapea și îi analizăm cursele. Că aveam opt, nouă, 10 ani, nu înțelegeam atât de multe, dar voiam să fiu ca el. Și și dacă până și tatăl meu nu știa prea multe despre înot dar, îmi spunea uite ondulările, uite cum face aici, uite… adică nu punea presiune pe mine, dar vorbeam despre asta. Îl urmăream cu mare interes pe Michael Phelps”, a spus David.
Popovici a subliniat rolul esențial al echipei sale în succesul său, menționând că nu îi lipsește nimic din punct de vedere al antrenorilor și personalului de suport.
”Nu lipsește absolut nimic. De la antrenorii mei de pregătire fizică pe uscat, fizioterapeuți, maseuri, psiholog, antrenori de toate felurile, nutriționist. Echipa, din fericire, e la fel de bună sau poate fi la fel de bună, indiferent din ce țară vii în pentru că tu alegi oamenii, însă infrastructura, pe asta nu o alegi”, a declarat înotătorul.
David Popovici, despre lipsa infrastructurii: Eu m-am antrenat la Lia Manoliu și tot am câștigat
David a atras atenția asupra problemelor legate de infrastructura sportivă din România. Deși a început și continuă să se antreneze în bazinul de la Lia Manoliu, el a subliniat diferențele față de competitorii săi care se antrenează în condiții mult mai bune.
”Am început înotul în bazinul de la Lia Manoliu. Continui acolo. De asta sunt atât de bronzat acum, pentru că am tot înotat în aer liber acolo. Toți competitorii mei s-au dus în cantonamente la altitudine, în pe alte continente se pregătească pentru Jocurile Olimpice. Eu am fost la Lia Manoliu și tot am câștigat, dar sportul în general are mai multă nevoie de atenție și de bani, pentru că și asta înseamnă atenție la noi. Are nevoie de mai multă susținere. Pur și simplu avem nevoie ca oamenilor care se ocupă de asta să le pese”, a declarat David Popovici,