Charles Michel, președintele Consiliului European, îndeamnă puterile mondiale reunite la G20 să intensifice presiunea asupra Rusiei.
El a afirmat că reuniunea din această săptămână a celor mai mari economii ale lumii este crucială pentru a opri presiunile Moscovei „de a folosi alimentele și energia ca arme”, potrivit AP.
„Kremlinul a decis să transforme alimentele în arme”
În prima zi a reuniunii Grupului celor 20 de la Bali, Charles Michel a declarat că războiul început de Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, a perturbat viețile tuturor: prețurile la alimente și energie au crescut, iar economiile sunt afectate.
Charles Michel, președintele Consiliului European: „Războiul din Ucraina ne afectează pe toți, indiferent unde trăim, din Europa până în Africa sau Orientul Mijlociu, iar cea mai bună modalitate de a pune capăt crizei acute de alimente și energie este ca Rusia să pună capăt acestui război fără sens și să respecte Carta ONU. Kremlinul a decis să transforme alimentele în arme, sporind foametea, sărăcia și instabilitatea.”
This year’s @g20org takes place in a very different world compared to last year.
— Charles Michel (@CharlesMichel) November 15, 2022
The EU & G20 can make a real difference in key areas from tackling the consequences of Russia's war in Ukraine to climate and health.
My press conference ahead of the G20 🔽 https://t.co/nKf2j51hr3
Europa, a spus Michel, lucrează pentru a ajuta Ucraina, un mare exportator de alimente înainte de război, să își mărească livrările. Sancțiunile UE împotriva Rusiei, a spus el, nu vizează produsele agricole, chiar dacă Rusia a impus restricții asupra propriilor produse alimentare și îngrășăminte.
Michel nu intenționează să se întâlească cu Lavrov
Charles Michel, președintele Consiliului European: „Aceasta nu este o bătălie a Rusiei împotriva părții vestice a lumii. Este o bătălie pentru Carta ONU. Este o bătălie pentru dreptul internațional. Este o bătălie pentru ideea că nu este acceptabil să încerci să schimbi prin forță granițele recunoscute la nivel internațional.”
Michel a declarat că nu intenționează să se întâlnească cu cel mai înalt responsabil rus prezent în Bali, ministrul de externe Serghei Lavrov.
China, a doua cea mai mare economie a lumii, s-a abținut în mare parte de la criticile publice la adresa războiului început de Rusia.
Relația Europei cu China
Michel a evitat criticile directe la adresa Chinei atunci când a fost întrebat dacă Beijingul a dat semne de schimbare a sprijinului său ferm față de Rusia în ultimele zile.
În schimb, el a declarat că reuniunea G20 de marți și miercuri este importantă pentru a convinge toate națiunile prezente „să pună mai multă presiune asupra Rusiei”.
După întâlnirea de luni dintre președintele Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping, Biden a declarat că cei doi lideri au discutat despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și au „reafirmat convingerea noastră comună” că utilizarea sau chiar amenințarea cu armele nucleare este „total inacceptabilă”.
Michel a declarat că Europa trebuie să se asigure că creează o relație economică și politică diferită cu China față de cea pe care a avut-o cu Rusia.