Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai. Acesta este un nou record, deoarece actualele creșteri ale prețurilor nu au mai fost atinse de mai bine de 20 de ani.
Cel mai mult s-a scumpit curentul electric cu 89% în plus față de luna precendentă. Combustibilul înregistrează o scumpire de 4%, uleiul de 50%, cartofii cu 42% și produsele de panificație de 38%.
România urmează să se confrunte cu scumpiri și în ultima perioadă, motiv pentru care Banca Națională menționează că nivelul inflație nu va scădea sub două cifre mai devreme de semestrul al doilea al anului viitor.
Fenomenul inflației este unul european. Comisia Europeană este așteptată să vină cu noi cifre asupra situației la nivelul blocului comunitar. Cele mai recente date, cele din mai, indicau o inflație record care depășea doar de 5%. Cel mai mare record a fost atins în anul 2008, cu doar 4%.
Inflația, trend ascendent în Europa
Profesorul de ecomie Mircea Coşea a explicat la Euronews despre principalele efecte al inflației la nivel european. Acesta a menționat că nu se poate vorbi o temperare a prețurilor, mai ales în contextul actual în care criza energetică, războiul din Ucraina și măsurile luate de statele membre UE nu fac decât să accentueze valul de scumpriri.
„Acest trend ascendent nu se oprește, iar anumite estimări pozitive, optimiste poate, care spuneau că spre sfârșitul acestei luni, începutul lunii august, ar fi o temperare nu se dovedesc. Și nu au cum să se dovedească, pentru că suntem supuși unui atac de inflație și din interioul țării și din exterior. Inflația la nivelul Europei este din ce în ce mai mare. Ultimele date, chiar de ieri, ale Uniunii Europene arată că ne așteptăm la o revizuire în minus a ratei de creștere și în plus a ratei inflației. Sunt elemente care nu pot fi uitate, cum ar fi criza energetică, incapacitatea Europei de a găsi o soluție la importul de gaz din Rusia, toate aceste nepotriviri de măsuri care au loc în diferite țări, măsurile apropape de război ale Germaniei și Franței de pregătire a unei perioade extrem de complicate, cu restricții de folosire a energiei, chiar a alimentelor. Toate astea arată că din exterior nu ne putem aștepta la o scădere a inputurilor de inflație, la care se adaugă Ucraina, despre care nu se poate spune cum se poate tepera acest război în consecințe economice”, a explicat profesorul.
Ce măsuri trebuie luate pentru diminuarea prețurilor
Profesorul de ecomie Mircea Coşea a precizat și care ar fi principalele măsuri pe care guvernanții ar trebui să le ia pentru ca prețurile să se mai domolească.
„Din interior, lucrurile ar fi putut să fie mai bine stăpânite. Suntem deja în pierdere de timp. (...) Prima măsură care trebuie luată este că trebuie să stopăm această creștere importantă a deficitului balanței comerciale. Tot datele statistice de acum câteva zile, ne arată că asistăm la o explozie a deficitului comercial, pentru că avem importuri foarte mari. Acestea nu le putem stăpâni din punct de vedere al producției industriale. Importurile la alimente, la produse alimentare de bază, se pot reglementa cât de repede posibil. Mai ales pentru că suntem la începutul unui sezon în care avem producție, diminuată de secetă, dar încă destul de bună. Stimularea pocesatorilor și a producției alimentare trebuie să aibă loc imediat. (...) În această situație, chiar dacă nu se mai dau facilități la construcții și la IT, ar trebui să fie date facilități industriei prelucrătoare, pentru produsele agricole a procesatorilor. Pentru că ei trebuie să aducă rapid pe piață produse românești, astfel încât să diminuăm importul. Importul care este fantastic, 70% din ce mâncăm noi vine din import și vine cu inflație”, a menționat Mircea Coșea.