Uniunea Europeană își propune să devină unul dintre liderii mondiali în materie de inteligență artificială și deep-tech, de aceea investește nu mai puțin de 10 miliarde de euro pentru a sprijini dezvoltarea noilor tehnologii ale viitorului.
Într-un interviu acordat în Las Vegas, la CES 2024, jurnalistului Euronews România, Răzvan Mihalașcu, Jean-David Malo, directorul Consiliului European pentru Inovare, a vorbit despre modul în care start-up-urile sunt încurajate să obțină granturi europene pentru dezvoltarea industriei IT, dar și despre nevoia ca UE să reglementeze acest nou domeniu aflat în plină de expansiune.
De altfel, Jean-David Malo a mărturisit că în domenii pe care nu le stăpânește nu ar apela la ChatGPT, deoarece există riscul ca acest chatbot să genereze informații eronate sau părtinitoare. ”Nu vă bazați doar pe ceea ce e furnizat de un instrument precum ChatGPT. Nu ar trebui să devii sclavul unei astfel de tehnologii.”
Fonduri europene de 10 miliarde de euro pentru industria tech
Răzvan Mihalașcu: Le puteți spune celor care ne urmăresc care este principala misiune a Consiliului și cum promovează inovarea?
Jean-David Malo: Consiliul European pentru Inovare (EIC) este o inițiativă emblematică a Comisiei Europene, a Uniunii Europene, pentru susține inovația, în special în domeniul deep-tech, de la apariția noilor tehnologii până la extinderea rapidă a start-up-urilor și a IMM-urilor care inovează în deep-tech.
Răzvan Mihalașcu: Ce ne puteți spune despre principalele domenii pe care le susțineți?
Jean-David Malo: Acoperim orice domeniu. Folosim două abordări complementare, de fiecare dată prin apeluri de propuneri pentru a avea un proces de selecție corect și competitiv.
Mai mult din sprijinul nostru este prin ceea ce numit un apel deschis, total deschis în privința domeniilor. Orice propunere poate veni din orice domeniu.
45% este dedicată unui apel precis, când vine vorba despre priorități ale Uniunii Europene, precum semiconductorii în legătură cu directiva privind cipurile, sau tranziția verde, tranziția digitală, sprijinirea domeniului sănătății în timpul crizei COVID-19.
Avem un buget de 10 miliarde de euro în perioada 2021-2027. Sprijinim cercetarea avansată, activități de tranziție și creșterea start-up-urilor și a IMM-urilor specializate în deep-tech.
Cum se obțin fondurile europene de la EIC pentru start-upuri și IMM-uri
Răzvan Mihalașcu: Îmi puteți spune cum pot companiile să aplice pentru acest tip de finanțare?
Jean-David Malo: Avem scheme specifice, în funcție de stadiul de dezvoltare a ideii și a tehnologiei. Sunt de fapt trei mari scheme de finanțare.
EIC Pathfinder are scopul de a sprijini apariția de noi proiecte și este implementat printr-un apel de propuneri.
Avem două apeluri pe an: unul apel deschis, indiferent de domeniu, un apel precis în perioada toamnei. În acest context, trebuie să depui propunerea cu mai mulți parteneri care sunt instituții de cercetare, universități, dar unde companiile reprezintă de obicei 15-20% din asociere.
Apoi, tranziția are scopul de a sprijini transferul cunoașterii din laborator în fabrică. De fapt, în acest caz susținem o asociere mai mică, pentru că ești într-un stadiu în care tehnologia este securizată până la nivelul patru sau cinci, iar aici scopul este să dai un ultim imbold fie pentru transferul tehnologiei într-o companie ori pentru înființarea unei companii.
Și nu în ultimul rând, și cred că este scopul întrebării tale, avem acceleratorul EIC prin care sprijin start-up-uri și IMM-uri de două ori pe an. Avem un apel în primăvară și un altul în vară, când acordăm finanțare.
Este combinația compusă dint-un grant de 2,5 milioane de euro și o investiție de până la 15 milioane de euro, prin care investim împreună cu alți investitori extinderea rapidă a companiei.
15 start-upuri europene sprijinite de EIC, prezente la CES 2024
Răzvan Mihalașcu: Ați spus că încurajați start-up-urile. Îmi puteți spune câte firme au aplicat pentru aceste tipuri de granturi?
Jean-David Malo: Sunt multe. Cererea este foarte mare. La apelurile noastre, primim 1.000 de aplicații și putem să selectăm 40 până la 50 de aplicații. Așa că puteți observa că rata de succes a fost una competitivă.
De la începutul acțiunii, am selectat mai puțin de 500 de companii în care investim, cu o investiție ce se ridică în medie la două milioane de euro în granturi și 77,5 milioane de euro investiții.
Apropo, avem o companie din România care este prezentă aici la Las Vegas.
Noi suntem aici la CES pentru a permite unora dintre companiile în care am investit să ia contact cu investitori, cu consumatori, cu potențiali clienți. Este scopul inițiativei pe care am lansat-o. Se numește International Trade Air prin care aducem câțiva dintre beneficiarii noștri cu noi.
Aici avem 15 start-up-uri din Uniunea Europeană care sunt prezente. Unul dintre acestea este Lumen, o companie care face mai ușoară viața oamenilor cu deficiențe de vedere.
Directorul EIC: ”AI este una dintre tehnologiile extrem de importante care va perturba modul în care trăim”
Răzvan Mihalașcu: Inteligența artificială este principala temă a CES în acest an. Este Uniunea Europeană pregătită pentru inteligența artificială?
Jean-David Malo: Avem mari companii care lucrează deja în domeniul inteligenței artificiale (...)
Apropo, pentru a descrie acest lucru, numeroase companii pe care le-am adus la CES lucrează de fapt în inteligență artificială generală. Ekkono este una dintre ele. Voiseed lucrează în inteligență artificială generativă pentru dezvoltarea de voci expresive.
Așadar, Europa are cunoștințele, talentele. Ceea este esențial este să ne asigurăm că asumăm suficiente riscuri pentru a ne ajuta inovatorii să crească rapid și să-și dezvolte ideile și companiile pentru a fi fel de competitiv ca multe companii americane despre vorbește toată lumea, în mod special în domeniul inteligenței artificiale generative.
Este în mod clar una dintre tehnologiile extrem de importante care va perturba modul în care trăim, pentru că AI poate fi implementată în numeroase aplicații.
Directorul EIC: Trebuie să ne asigurăm că UE va fi printre lideri
Jean-David Malo: Este absolut crucial ca Europa să fie prezentă în această cursă globală. Avem mijloacele, dar trebuie să ne asigurăm că UE va fi printre lideri.
Este unul dintre rolurile Consiliului European pentru Inovare pentru a sprijini aceste companii. EIC nu este singurul instrument.
Știți, Comisia Europeană a adoptat recent directiva privind inteligența artificială care este absolut esențială pentru a ne apăra viziunea asupra ceea ce pot fi rolul AI în legătură cu modelul de societate pe care-l avem. Dar în acest context avem numeroase inițiative de finanțare care există la nivelul Uniunii, cât și la nivelul statelor membre.
Jean-David Malo: Nu voi folosi ChatGPT pentru munca mea
Răzvan Mihalașcu: Sunt pregătite instituțiile europene să reformeze, să se schimbe prin folosirea de AI?
Jean-David Malo: Cred că orice instituție, fie publică sau privată, europeană sau din afara Europei va fi afectată de inteligența artificială. Așa că, prin definiție, vom evolua și vom ține cont de asta.
Deja reflectăm în Comisia Europeană despre cum AI va schimba felul în care lucrăm, cum putem folosi această tehnologie în anumite limite, făcând referire și la directiva privind inteligența artificială despre care am amintit anterior.
Răzvan Mihalașcu: Personal, cum ați folosi AI?
Jean-David Malo: Cu siguranță că o voi folosi. Într-o anumită măsură o utilizez deja, chiar dacă uneori nu știu, pentru inteligența artificială este prezentă în numeroase aplicații.
În cazul în care mă întrebați dacă folosesc ChatGPT pentru munca mea, răspunsul este nu.
Răzvan Mihalașcu: De ce?
Jean-David Malo: Cred că este interesant. Furnizează date interesante, dar nu poți avea siguranța că informația pe care o primești nu este părtinitoare.
Când este vorba ceva despre care am informații suficiente, ar putea fi un ajutor interesant pentru a completa ceea ce știu deja și ce trebuie să pregătesc, de exemplu, într-un briefing. Însă când sunt informații dintr-un domeniu pe care nu-l cunosc, nu am siguranța că sunt orientate într-un fel sau altul.
”Nu vă bazați doar pe ceea ce e furnizat de un instrument precum ChatGPT”
Răzvan Mihalașcu: Instituțiile europene au creat cadrul legislativ pentru a preveni aceste situații părtinitoare?
Jean-David Malo: Este prevăzut în directiva privind inteligența artificială, unde prin definiție va trebui să avem măsuri de securitate pentru a ne asigura că datele nu sunt părtinitoare.
Răzvan Mihalașcu: Ce le-ați recomanda cetățenilor din UE în era inteligenței artificiale? Cum să folosească această tehnologie?
Jean-David Malo: E important să iei parte la ea. E o nouă tehnologie și prin definiție nu poți opri noua tehnologie. Istoria a demonstrat că apariția unei noi tehnologii nu poate fi oprită dacă este de succes.
Așa că dacă numeroase tehnologii de inteligență artificială va avea succes, acestea vor fi folosite de oameni. Singura recomandare pe care aș face-o și le-am făcut-o și fiilor mei este: nu o refuzați, dar fiți atenți în legătură cu conținutul și în legătură cu modul în care datele sunt structurate și analizate. Obțineți mai multe informații pentru a vă asigura că nu sunteți orientați într-un anumit mod.
Faceți-vă singuri ideea. Nu vă bazați doar pe ceea ce e furnizat de un instrument precum ChatGPT. Nu ar trebui să devii sclavul unei astfel de tehnologii. Ar fi o mare valoare adăugată, dar te poți baza doar pe o singură sursă de informare.