Transportatorii și fermierii continuă protestele în stradă. După ce negocierile de vineri cu premierul au eșuat, sâmbătă protestatarii au fost invitați, tot la propunerea prim-ministrului, la consultări la Ministerul Agriculturii. Discuțiile au continuat și duminică, la Ministerul Finanțelor. Însă, fără un rezultat mulțumitor. Astfel, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor.
Ministrul Agriculturii, întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare, informează MADR, potrivit Agerpres.
Astfel, luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt aşteptaţi fermierii din sectorul ovine şi caprine, respectiv 16 asociaţii, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal (nouă asociaţii), iar de la 16:00 sunt programaţi reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi marii retaileri prezenţi în România.
Marţi, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programaţi fermierii din sectorul zootehnic, respectiv cinci asociaţii care reprezintă vaca de lapte şi cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuţii cei care reprezintă sectorul de porc şi pasăre (cinci organizaţii), iar de la ora 16:00 sunt aşteptaţi procesatorii din industria alimentară, respectiv cele cinci organizaţii patronale reprezentative din sector.
"Mulţumesc celor care au răspuns apelului meu de a participa la întâlniri. Am programat întrevederile astfel încât să putem discuta, pe îndelete, cu fiecare sector în parte măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare pentru toate situaţiile pe care le întâmpină în acest an agricol fermierii. Ne vom aşeza la masa discuţiilor civilizat, astfel încât să putem înţelege exact cu ce probleme se confruntă cu toţii. Vom căuta să găsim rezolvare în cel mai scurt timp, pentru că activitatea în agricultură trebuie să continue şi să se dezvolte, în beneficiul fermierilor, dar având în centrul atenţiei consumatorul român, care aşteaptă produse sigure şi de calitate", a declarat ministrul Florin-Ionuţ Barbu.
Boloș: Revendicările trebuie prezentate Comisiei Europene
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: ”Sunt revendicări ale protestatarilor care unele țin de facilități fiscale, care România s-a angajat în PNRR să le reglementeze într-un anume fel, lucru care s-a întâmplat prin legea 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare și cele mai consistente sunt cele care țin de zona facilităților din agricultură, industria alimentară și construcții. Noi știm că acest lucru e cuprins în PNRR.
Așa cum am precizat și protestatarilor, zona de revendicări care ține de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi îi înțelegem și suntem de acord, trebuie prezentate Comisiei pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon și orice măsură care ține de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă mâine s-ar angaja Guvernul și ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor. Suntem în situația în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor. Am socotit de cuviință să fim foarte prudenți în analiza acestor revendicări și să nu îi punem în situația în care, de exemplu, subvențiile prin plățile directe care se fac din fondurile europene în valoare de 13 miliarde de euro ar fi periclitate. Aceste tipuri de revendicări, le-am spus în timpul discuțiilor, trebuie prezentate CE.
Revendicările le preluăm într-un memorandum pe care îl vom discuta cu CE.”
Dănuț Andruș, fermier: "Problemele noastre sunt legate de toate instituțiile statului"
În cea de a cincea zi în care transportatorii și fermierii stau cu utilajele și camioanele pe șoselele din multe zone ale țării, reprezentanții lor au ajuns cu lista de revendicări la ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. După ore bune de negocieri la Ministerul Finanțelor, fermierii anunță că nu au ajuns la niciun acord și că protestul continuă.
Dănuț Andruș, fermier: S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna. Nu se poate. Totul se motivează pe Comisia Europeana, pe motive legislative, cu PNRR. Ne trimite domnul ministru la cei care au scris PNRR-ul. Noi am muncit în țara asta, n-am avut când face legi. Era de datoria lor să le facă.
Lumea iese în stradă pentru că nu își mai pot continua jugul. Vom protesta, pentru că este singura noastră formă de a striga necazul acestor două clase sociale.
Dorim intervenția statului prin cadre legislative. Nu cerem bani, nu cerem benzină.
Problemele noastre nu sunt legate doar de agricultură sau de transport. Sunt legate de toate instituțiile statului. Sunt reguli pe care nu le mai putem suporta. Suntem pribegi în țara noastră.
Totul ține de bani. Toate bugetele primesc bani prin Ministerul de Finanțe. Prin decizii greșite, instituțiile statului sifonează bani.
Reprezentanţi ai transportatorilor şi ai fermierilor merg duminică la Ministerul Finanţelor
Reprezentanţii transportatorilor şi ai fermierilor merg duminică la Ministerul Finanţelor după ce sâmbătă aceştia au discutat cu oficiali din Ministerul Agriculturii şi Ministerul Transporturilor.
Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie.
Aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei.
Barbu: ”Ministerul Agriculturii va rezolva toate aceste probleme pe care fermierii le-au avut”
Protestatarii au înaintat o listă de revendică, au primit promisiuni din partea ministrului Florin Barbu, dar așteptă rezultatul discuțiilor și cu celelalte ministere, respectiv cel al Transporturilor și Ministerul de Finanțe.
Fermierii au cerut soluţii pentru creditare, să nu mai intre în ţară cereale din Ucraina, controalele APIA să nu mai fie drastice şi definiţia fermierului, scrie Agerpres.
Dănuț Andreș, fermier: ”Protestele vor continua, dar nu din pivința Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare pentru că Ministerului Agriculturii este primul minister care și-a asumat aceste măsuri, cu termen cert pentru miercuri. Sperăm că până miercuri, până la ședința de Guvern, și celelalte ministere să ia exemplu și să își asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Din punctul nostru de vedere protestul continuă, dar în privința Ministerului Agriculturii avem un document asumat. Așteptăm aceste măsuri urgente, rămânem în suportul celor de la transport în toate problemele. Noi suntem și transportatori, avem camioane cu care transportăm din fermele noastre cerealele. Aceste probleme trebuie rezolvate împreună pentru că suntem asociați.”
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: ”Lista de revendicări este foarte mare. Eu cred că trebuie să ne axăm pe ce este important.
Bugetul Ministerului Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare. Vreau să îi asigur pe toți fermierii români că pot să meargă acasă, fără problemă, pentru că atât timp cât ne-am asumat prin acest proces verbal, Ministerul Agriculturii va rezolva toate aceste probleme pe care fermierii le-au avut.”
Delegaţia transportatorilor şi fermierilor nu s-a prezentat la întâlnirea programată la ora 13:00
Delegaţia transportatorilor şi fermierilor nu s-a prezentat la întâlnirea programată sâmbătă, la ora 13:00, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, au anunţat reprezentanţii ministerului, care au reiterat invitaţia pentru ora 18:00.
"Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii îşi arată toată disponibilitatea de a rezolva problemele ridicate de fermieri şi transportatori. În acest sens, astăzi, la ora 13:00, au fost aşteptaţi, la sediul MTI, reprezentanţii lor de către o echipă formată din: ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu; directorul general al CNAIR, Cristian Pistol; directorul general al ARR (Autoritatea Rutieră Română n.r), Dorin Ştefan; directorul general ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier n.r), Tudor Nişulescu; directorul Direcţie de Transport Rutier (din cadrul MTI), Adriana Kalapis; consilierul de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Minel Ivaşcu. Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegaţia acestora nu s-a prezentat la întâlnire. Reiterăm public invitaţia pentru astăzi, ora 18:00", au precizat reprezentanţii MTI.
Noi consultări cu reprezentanții ministerelor, sâmbătă
Reprezentanții ministerelor Agriculturii, Transporturilor și Finanțelor, precum și ai unor instituții publice, se vor întâlni cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor pentru a discuta despre revendicările acestora.
"În continuarea dialogului cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară, Guvernul României le-a transmis reprezentanţilor transportatorilor şi fermierilor un calendar de discuţii cu miniştrii şi reprezentanţii unor instituţii publice, cu care să discute pe fiecare domeniu în parte revendicările solicitate", se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.
Întâlnirile au început la ora 12:00, la Ministerul Agriculturii, şi vor continua la 13:00 la Ministerul Transporturilor, la 14:00 la Autoritatea pentru Servicii Financiare şi la 15:00 la Ministerul Finanţelor.
"Guvernul îşi probează astfel disponibilitatea de a găsi soluţii concrete în cazul problemelor legitime ridicate de transportatori şi fermieri", subliniază sursa citată.
Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi, printre altele, de evoluţia preţului la RCA. De asemenea, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au transmis că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.
Protestatari: Am ieșit de la negocieri fără niciun rezultat palpabil
”Acest protest este spontan și ne dezicem de toate aceste manipulări grosolane ale așa-zisului politic, care se cațără pe aceste două clase sociale sau pe alte clase sociale. Avem probleme la nivel național în toate categoriile sociale.
Noi nu putem să ne mai desfășurăm activitățile la nivel național, nu mai putem continua din lipsa creditării pertinente. Și aici aș vrea să sesizez că Banca Națională trebuie să ia în serios cerințele noastre, pt că atunci când euro urcă sau coboară, intervine în piață.
Fac un apel politicului, prefecților, deputaților, senatorilor: nu mai sunați fermierii și antreprenorii români să nu participe. Pentru că ei v-au dus acolo unde dumneavoastră sunteți astăzi sunteți astăzi.”, a decarat Dănuț Andruș, fermier din județul Botoșani.
Totodată, transportatorii spun că ei protestează pașnic și nu doresc decât ca dolenațele lor să fie luate în serios.
”Noi ne-am dat tot interesul și am participat la întâlnireile cu Guvernul, pentru că dacă nu participam eram acuzați că vrem să facem numai haos. Noi am participat. Nu am fost băgați în seamă. Domnul prim-ministru nu a vrut să-și asume absolut nimic. Am ieșit de la negocieri fără niciun rezultat palpabil.
Noi nu ne asociem cu niciun partid politic. Noi suntem perosane independente, suntem protestatari, suntem oameni care au ajuns la limita răbdării. Nu ne asociați și nu ne denigrați.
Nu vrem să degenereze, nu vrem să creem nicio problemă bucureștenilor care au ei deja problemele cu traficul și cu problemele din București.”, a adăugat Constantin Dogărescu, transportator.
Sorin Grindeanu, despre protestele transportatorilor: Să începi direct cu acţiuni de tipul acesta e cel puţin ciudat
Ministerul Transporturilor nu a primit în ultimele 2 - 3 săptămâni cereri din partea transportatorilor pentru discuţii sau consultări, iar a începe direct cu acţiuni de tipul acesta este cel puţin ciudat, a declarat, vineri seara, ministrul de resort, Sorin Grindeanu.
"A fost o întâlnire undeva în jurul orei 3 (15:00 - n. r.), la Guvern, cu premierul şi cu vicepremierul Neacşu. Ştiu că au fost reprezentanţi ai celor care protestează. E foarte bine că există acest dialog. Mi-aş fi dorit ca lucrurile astea să se întâmple înainte, nu să se înceapă direct cu acţiuni, să zicem, de acest tip. Cel puţin în ceea ce priveşte Ministerul Transporturilor, eu n-am primit în ultimele 2 - 3 săptămâni cereri de a ne vedea, de a discuta, de a avea anumite consultări. Sigur, eu am periodic cu asociaţiile de transportatori, dar să începi direct cu acţiuni de tipul acesta e cel puţin ciudat, dar e mai puţin important acest lucru. Cel mai important lucru ar fi ca să se înţeleagă şi să se găsească...", a susţinut Grindeanu la Digi TV.
Făcând referire la faptul că transportatorii şi fermierii protestatari nu au fost lăsaţi să intre în Bucureşti, şeful de la Transporturi a subliniat că toată lumea trebuie să respecte legea, iar aceştia nu au autorizaţie pentru a protesta.
"Toată lumea în această ţară - şi atâta timp cât suntem ţară membră a Uniunii Europene - trebuie să respecte legea. Aţi văzut că îşi doresc să intre în Bucureşti fără a avea autorizaţie. Eu cred că atunci când vrei să fii conform legii, când vrei să fii ascultat şi respectat, în primul rând trebuie să respecţi cadrul legal. Înţeleg că au fost tot felul de discuţii între prefect în ultimele zile şi aceşti protestatari. Eu am avut discuţii văzând direct, vă spun sincer, văzând direct că există această acţiune - până la urmă - de a veni spre Bucureşti. Am întrebat colegii: 'Am fost contactaţi, s-a dorit înainte să avem un dialog, înainte de treaba aceasta?' şi mi s-a spus că 'Nu, nu înţelegem de ce e aşa'. Am contactat o parte din asociaţii. Zic; 'Ok, veniţi să vedem'. Parte dintre ei erau un pic miraţi că s-a ajuns direct la acţiuni aşa, mai radicale, aşa cum le vedem acum", a afirmat Sorin Grindeanu.
În ceea ce priveşte revendicările protestatarilor, ministrul a precizat că vămile nu ţin de Ministerul Transporturilor, însă cântăririle din vămi da, iar la cântare nu se va renunţa.
"Vămile nu ţin de Ministerul Transporturilor, cântăririle din punctele de trecere a graniţei da, numai că n-o să le desfiinţăm niciodată, aşa cum unii îşi doresc, fiindcă nu e legal şi nu e corect. (...) Nici nu putem să nu facem cântăriri, eu cred că nu se poate lucrul acesta într-o ţară membră a Uniunii. Nu cred că putem să nu plătim rovinietă. Dacă ni se spune că pe camioane noile reglementări vor cere să avem GPS sau vom avea GPS nu înţeleg de ce nu se vrea. N-aş vrea să speculez, dar nu înţeleg de ce nu se vrea acest lucru. Am văzut că parte dintre cei din transporturi nu vor aceste lucruri", a arătat Grindeanu.
Acesta a subliniat că nu se pierde foarte mult timp la cântărire, acest proces durând între 40 şi 50 de secunde.
"Eu vă spun că vor fi în continuare cântare în vămi, că vom putea în perioada imediat următoare, parte mare dintre ele, să le modernizăm. Unele au fost modernizate, investim să modernizăm şi altele. Să ştiţi că la cântărire, efectiv ca timp pierdut în vămi, e undeva între 40 şi 50 de secunde. Nu din cauza cântăririi efective se pierde timpul în vămi şi nu-şi permite nimeni în toată Europa să elimine aceste lucruri", a susţinut el.
Grindeanu a respins şi acuzaţiile potrivit cărora transportatorii ucraineni ar avea prioritate în detrimentul camionagiilor români, în special în portul Constanţa.
"Nu e adevărat, nu există niciun fel...din contră, astea sunt chestiuni care poate n-au fost... Şi aici e o parte - şi pot să-mi asum o parte de vină, poate n-am explicat eu şi cei din portul Constanţa foarte bine lucrurile, cum au fost organizate şi cum sunt organizate în port. Să ştiţi că am făcut faţă două veri la rând la un aflux extraordinar sau record de mărfuri, având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina, fără foarte mari perturbaţii. Lucrurile au fost organizate fără ceea ce se spunea mai devreme şi eu cred că asta e dintr-o lipsă de informare, ca şi când camionagii din Ucraina intră în faţă. Exclus aşa ceva, nu este adevărat! Ăsta este un lucru fals sau, dacă s-a întâmplat punctual aşa ceva, este ilegal şi vreau să mi se semnaleze, dar vizavi de regulă să existe, să intre înainte, ăsta este un lucru fals şi este o manipulare pe care probabil unii o fac în aceste zile şi dezinformează", a mai spus ministrul Transporturilor.
Rareş Hopincă: Revendicările transportatorilor şi fermierilor sunt complexe, nu se pot rezolva de la o zi la alta
Revendicările transportatorilor şi fermierilor sunt complexe, nu se pot rezolva de la o zi la alta, a declarat prefectul Capitalei, Rareş Hopincă.
"Am intrat într-un cadru de dialog (...), sunt 22 de puncte, dar fiecare punct are mai multe subpuncte. Aceste revendicări au fost prezentate primului-ministru al României, s-a stabilit un program de lucru pentru analiza acestora şi pentru soluţionarea lor, dar trebuie să înţelegem următorul lucru - ele sunt solicitări complexe. Nu sunt măsuri care se pot rezolva de la o zi la alta, pentru că ţin de atribuţiile şi de responsabilitatea mai multor instituţii ale statului", a declarat Rareş Hopincă, potrivit Agerpres.
El a punctat că sunt unele "probleme sistemice", care trenează de zeci de ani.
"Intrăm într-un ritm normal de lucru, am cooptat reprezentanţii protestatarilor în aceste echipe de lucru, i-am invitat la şedinţele de lucru de la Ministerul Agriculturii, luni, începând de dimineaţă, împreună cu subordonatele Ministerului, cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul de Interne, marţi, la Ministerul Transporturilor pentru probleme dedicate transportatorilor împreună cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul de Interne şi miercuri la ASF, împreună cu Ministerul de Finanţe, pentru a trata fiecare dintre aceste solicitări. Împreună sunt undeva peste 50 de solicitări", a spus Rareş Hopincă.
El a punctat că ministrul Agriculturii a avut în permanenţă consultări cu asociaţii reprezentative de agricultori, la fel şi ministrul Transporturilor.
Prefectul Capitalei a menţionat că la sfârşitul lunii mai Guvernul trebuie să achite subvenţiile în agricultură şi că până în prezent 95% dintre acestea sunt plătite.
Protestatarii au anunţat că au decis 'să rămână în stradă'
Transportatorii şi fermierii au decis, în urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu, să "rămână în stradă" şi să continue protestul.
"În urma întâlnirii cu prim ministrul României şi prezentarea problemelor pe care le avem în aceste domenii de activitate, am primit promisiuni verbale că vor fi înfiinţate grupuri de lucru cu ministerele de resort şi instituţiile implicate în problemele noastre, începând de luni, 15 ianuarie 2024. Decizia de a continua protestul aparţine fiecăruia care este în stradă. Noi, personal, am hotărât să rămânem în continuare în stradă", a declarat, la ieşirea de la întâlnirea de Guvern, Dănuţ Andruş, unul dintre membrii delegaţiei protestatarilor.
Acesta a subliniat că la discuţii au participat atât reprezentanţi ai transportatorilor, cât şi ai fermierilor şi că urmează să se întoarcă la cei care i-au mandatat pentru a decide ce vor face pe viitor.
Întrebat care sunt, concret, revendicările, el a spus că acestea sunt în număr de 40 şi că protestatarii vor "plusvaloare şi să nu mai muncim gratis în România".
"Mergem cu mesajul acesta în faţa celor care ne-au mandatat. Nu noi conducem strada, ci se conduce singură. Avem şi grupuri de whatsapp pe care am pus mesajul pe care vi l-am citit şi dumneavoastră. (...) Acum noi îi consultăm doar pe cei care sunt în stradă. Verificăm şi pe grupurile de whatsapp şi o să luăm o decizie şi, în urma deciziei respective, o să vă comunicăm. Rămânem în stradă în continuare", au transmis reprezentanţii protestatarilor.
Guvernul spune că dialogul dintre cele două părți continuă
Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.
"V-am invitat la discuţii pentru că doar prin dialog şi stând împreună la aceeaşi masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-aţi ridicat. Şi noi, la Guvern, şi dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient.
Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluţiile potrivite, corecte şi aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanţele, trebuie să găsim soluţiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toţi cei care cunosc în detaliu fiecare nemulţumire semnalată", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.
Prefectul Capitalei, discuții cu fermierii și transportatorii care protestează. Le-a adus și ceai
Prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, a discutat, vineri, cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor care protestează în zona Afumați. El a transmis invitația primului ministru, Marcel Ciolacu, de a iniția un dialog pentru prezentarea revendicărilor agricultorilor și transportatorilor, potrivit Agerpres.
Pentru că e foarte frig, Hopincă le-a adus ceai cald celor aflați în stradă.
Știrea inițială:
Protestul transportatorilor și fermierilor, ajuns la cea de-a treia zi
Transportatorii și fermierii protestează pentru a treia zi la intrarea în București. Manifestanții încearcă să ajungă la Guvern. Polițiștii și jandarmii au făcut filtre ca să nu poată intra în Capitală, pentru că nu au autorizație. Alte sute de fermieri au anunțat că urmează să plece spre București.
Lucrurile sunt în dinamică, la acest moment, pe centura Capitalei, în zona Ștefănești, care a fost blocată.
Sunt zeci de TIR-uri și tractoare acolo. „Stop scumpiri carburanți”, e un mesaj afișat pe unul dintre TIR-uri.
Dacă în urmă cu puțin timp, protestatarii luaseră decizia să blocheze zona dintre Ștefănești și A3, unde circulația s-a desfășurat anevoios, unii manifestanți au rupt rândurile și au ieșit cu mașinile de mare tonaj de pe prima bandă și au intrat pe banda a doua, în încercarea de a bloca tot sensul care dă spre Autostrada Soarelui. Inițial, ei spuneau că în sensul giratoriu de la Ștefănești intenționează să întoarcă și să blocheze doar acea porțiune de drum de centură, pe ambele sensuri, între zona de intrare în Ștefănești și către A3, însă, între timp, au decis că vor să continue drumul și să nu mai întoarcă la sensul giratoriu, de la Ștefănești să continue drumul spre Autostrada Soarelui.
Sunt numeroși polițiști și jandarmi care intervin, mulți dintre ei fiind redirecționați către toate intrările din Capitală, în așa fel încât să supravegheze traficul și să blocheze eventuale încercări ale șoferilor protestatari de a intra în București.
Ministrul de Interne: Protestele s-au desfășurat ”cu puțină tensiune”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat despre protestele de aseară că s-au desfășurat "cu puțină tensiune".
De asemenea, el spune că în momentul în care protestatarii vor avea autorizație, jandarmii o vor respecta. Seara trecută, transportatorii au încercat să forțeze intrarea în București, ca să ajungă la Guvern.
Cătălin Predoiu: ”Dacă există autorizație, noi respectăm autorizația. Autorizația înseamnă lege, Poliție, Jandarmerie. Protejăm legea, cetățenii, asigurăm legea și ordinea publică”.
Reporter: Sunt filtre la intrările în Capitală?
Cătălin Predoiu: ”Sunt, sunt necesare pentru a depăși situația în care există acest protest. Ca motivație, noi nu interferăm în niciun fel. Noi suntem preocupați să facem legea respectată. Și dânșii au înțeles. Cât legea se respectă, își satisfac opiniile și exercita drepturile, satisface interesele. Asta înseamnă democrație, respectarea legii. Lucrurile s-au desfășurat cu puțină tensiune, trupele au fost în control tot timpul. Am încredere că vom depăși cu civilitate acest moment”.