Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

JO 2024 s-au încheiat cu un spectacol impresionant pe Stade de France. Mihaela Cambei a purtat drapelul României

Jocurile Olimpice 2024 s-au încheiat duminică, 11 august. Organizatorii au pregătit o ceremonie de închidere plină de surprize și nume mari din lumea muzicii care au pus în scenă momente artistice impresionante. Ceremonia a omagiat și cei 45.000 de voluntari care s-au implicat la această ediție a Jocurilor Olimpice și a inclus tradiționala paradă a sportivilor, cu cei mai merituoși dintre aceștia purtând drapelul țărilor pe care le reprezintă.

VEZI GALERIA
8 imagini

Sursa: Profimedia/Facebook COSR

LIVE VIDEO. Ceremonia de închidere a JO 2024

12/08/2024 , 00:17

Mihaela Cambei, portdrapelul României la ceremonia de închidere a JO 2024

Halterofila Mihaela Cambei a fluturat steagul României, pe ”Stade de France” la ceremonia de închidere a JO 2024.

Sportivii au făcut turul de onoare al stadionului, iar unii dintre ei au purtat la gât medaliile câștigate la competiția olimpică.

VEZI GALERIA
9 imagini

sursă foto: Facebook.com/COSR

11/08/2024 , 22:16

Ceremonia de închidere a JO 2024 a început la ora 22, ora României

În debutul ceremoniei de închidere a JO 2024, artista franceză Zaho de Sagazan și corul Academiei Haendel-Hendrix au interpretat, în Jardin des Tuileries, melodia "Sous le ciel de Paris" de Edith Piaf, , potrivit Le Monde.

Înotătorul francez Leon Marchand (patru medalii de aur şi una de bronz), unul dintre starurile Jocurilor de la Paris, a apărut în Grădinile Jardins Tuileries, şi a preluat flacăra olimpică într-un felinar, pentru a o transporta pe Stade de France.

Pe Stade de France, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au salutat publicul, iar Orchestra Divertimento a interpretat imnul Franţei, La Marseillaise, reorchestrat de Victor le Masne.

Peste 72.000 de oameni sunt prezenți pe stadionul ”Stade de France”. Admiră intrarea pe teren a delegațiilor sportivilor care au participat la competiție.

În timpul ceremoniei, un grup de acrobați a pus în scenă un moment artistic pentru a evoca apariția Jocurilor Olimpice în secolul al XIX-lea, ca urmare a eforturilor baronului Pierre de Coubertin.

După ridicarea celor cinci cercuri olimpice, pianistul Alain Roche a cântat la un pian amplasat vertical care a fost atârnat în aer. Alături de tenorul Benjamin Bernheim a interpretat „Imnul lui Apollo”, cea mai veche piesă care a supraviețuit din Grecia antică.

Pe scenă a urcat și un personaj îmbrăcat într-un costum aurit. Este vorba despre ”Le Voyageur d’Or” (călătorul de aur), realizat de creatorul de modă Kevin Germanier.

Delegația SUA a câștigat cele mai multe medalii la JO 2024

Delegaţia Statelor Unite a încheiat Jocurile de la Paris pe primul loc graţie medaliei câştigate în ultima probă a competiţie, baschet feminin (67-66 cu Franţa), cu care a egalat China la medaliile de aur (40-40), depăşind-o pe cele de argint (44-27).

Americanii (40-44-42) au ocupat primul loc, urmaţi de China (40-27-24), Japonia a urcat pe locul al treilea (20-12-13), Australia este a patra (18-19-16), iar Franţa s-a clasat pe cinci (16-26-22) etc. România a reuşit să devanseze naţiuni sportive importante, precum Serbia, Cuba, Croaţia, Cehia, Kazahstan, Polonia, Grecia sau Turcia, potrivit Agerpres.

Când și unde va fi ceremonia de închidere a JO 2024

Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice 2024 se va desfășura de la ora 22:00 (ora României) până la ora 00:15 (ora României).

Spre deosebire de ceremonia de deschidere, care a avut loc pe Sena (pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când festivitatea s-a desfășurat în afara unui stadion), închiderea Jocurilor Olimpice 2024 va avea loc pe Stade de France, arena de 80.000 de locuri din capitala Franței. Acolo, atleții își vor reprezenta pentru ultima oară țările la această ediție a competiției.

Cine va cânta la ceremonia de închidere a JO 2024

Directorul artistic Thomas Jolly și directorul executiv al evenimentului, Thierry Reboul, au făcut tot posibilul să asigure prezența unor staruri americane la închiderea competiției.

Astfel, potrivit publicației Variety, Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers și Snoop Dogg vor cânta duminică. De altfel, Snoop Dogg a fost o prezența constantă la această ediție a Jocurilor Olimpice, de la purtarea flăcării olimpice înainte de începperea competiției, până la prezența sa la competițiile de gimnastică, echitație sau breakdance.

Variety relatează că cei trei artiști vor cânta într-un amestec de segmente preînregistrate și live din Los Angeles, producătorul premiilor Grammy, Ben Winston, coordonându-se cu omologii săi francezi.

Aceste spectacole sunt cele mai recente anunțate ca parte a ceremoniei de închidere, care va include, de asemenea, trupele franceze AIR și Phoenix, precum și un moment de cascadorie din partea lui Tom Cruise, scrie euronews.com.

Organizatorii transmis că momentele artistice din cadrul ceremoniei de închidere vor pune în valoare culturile Franței - țara gazdă a actualelor Jocuri de vară - și SUA - țara care va găzdui următoarele Jocuri Olimpice în 2028.

Numele dat ceremoniei de închidere este "Records", însă restul detaliilor nu sunt cunoscute.

La sfârșitul ceremoniei de închidere, primarul orașului Los Angeles, Karen Bass, va accepta torța olimpică de la primarul Parisului, Anne Hidalgo, și o va aduce acasă din capitala Franței. Los Angeles va găzdui următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, care va avea loc în perioada 14 - 30 iulie 2028.

Controversele ceremoniei de deschidere a JO 2024

Reboul, care a produs controversata ceremonie de deschidere - care a dus la reacții negative și chiar amenințări cu moartea - a declarat că Jolly pregătește un spectacol care va folosi "science-fiction" și "distopie".

Ministrul francez al sportului, Amélie Oudéa-Castéra, a declarat pentru radio FranceInfo că are "încredere absolută" că Jolly și echipa sa vor "uimi lumea" încă o dată. Ea a adăugat, de asemenea, că va exista o "atingere franceză, deși electro-pop care a avut succes în întreaga lume".

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 a adus numeroase controverse. O scenă care a părut să parodieze ”Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci a fost puternic criticată. În respectiva scenă au fost implicați concurenți de la ”Drag Race France” și Barbara Butch, un DJ cunoscut pentru sprijinirea comunității LGBTQ+ și a persoanelor cu kilograme în plus. Printr-o postare pe pagina ei de Instagram, Barbara Buth a dat de înțeles că momentul nu a avut legătură cu ”Cina cea de Taină”, ci cu tabloul ”Le Festin des Dieux” al lui Jan Harmensz van Bijlert.

Mihaela Cambei, portdrapelul României la ceremonia de închidere a JO 2024

Halterofila Mihaela Cambei, medaliată cu argint la categoria 49 kg, a fost aleasă portdrapelul României la ceremonia care va închide Jocurile Olimpice de Vară de la Paris. Anunțul a fost făcut de Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR).

Mihaela Cambei (21 de ani) a avut o evoluție fără greșeală în finala olimpică, clasându-se la numai un kilogram în spatele campioanei olimpice Hou Zhihui. Sportiva din China a cucerit aurul după ce a stabilit un nou record olimpic la stilul aruncat: 117 kilograme.

La ceremonia de deschidere a JO 2024, soții canotori Ionela și Marius Cozmiuc au purtat drapelul României.

Palmaresul României la JO 2024 de la Paris

Team Romania a încheiat, oficial, Jocurile Olimpice de Vară cu nouă medalii, după ce TAS a decis ca Ana Bărbosu să primească bronzul la sol.

Medaliile României la JO 2024

  • trei medalii de aur: David Popovici (200 metri liber), Marian Enache și Andrei Cornea (dublu vâsle masculin), echipajul feminin de 8+1;
  • patru medalii de argint: Ancuța Bodnar și Simona Radiș (dublu vâsle feminin), Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel (dublu rame feminin), Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen (dublu vâsle feminin categoria ușoară), Mihaela Cambei (haltere 49 kg);
  • două medalii de bronz: David Popovici (100 metri liber), Ana Maria Bărbosu (sol, după decizia TAS).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE