Mecanismul din spatele cutremurului din Myanmar are la bază un fenomen similar cu cel care se petrece în America de Nord, de-a lungul faliei San Andreas.
Este concluzia specialistului Roger Musson, un seismolog cu 35 de ani de experiență, care a ocupat în trecut o poziție de conducere în Institutul Geologic Britanic.
Într-un interviu pentru Euronews, expertul spune că astfel de cutremure sunt extrem de rare, dar și că cele mai mari replici au loc în 48 de ore de la cutremurul inițial.
”Plana Indiană se mișcă spre nord, lovind placa Eurasiatică. Și asta ridică munții Hymalaia. Dar lateral, se lovește de Myanma și Asia de sud-est. Și asta produce astfel de cutremure.
Este o mișcare orizontală, în care o placă trece pe lângă cealaltă. E similar cu ce se întâmplă în California, unde placa Pacifică trece pe lângă America de Nord, de-a lungul faliei San Andreas.
Oamenii care locuiesc în Myanmar și Thailanda nu se gândesc că locuiesc într-o zonă seismică. Nu au experimentat un cutremur pentru foarte mulți ani așa că nu sunt preocupați să construiască imobile rezistente la cutremur.
Clădirile pe care le-am văzut distruse au fost foarte prost construite în ceea ce privește rezistența la cutremur. De aceea s-au prăbușit. E un contrast uriaș față de locuri precum Japonia. Japonezii știu foarte bine că au o problemă în ceea ce privește cutremurele.”, a declarat Roger Musson.