Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai frumoase locuri din Europa în care poți să petreci cea mai scurtă zi din an

Crăciunul se apropie cu pași repezi - dar nu este singura sărbătoare de iarnă din calendar. Diferite culturi sărbătoresc solstițiul de iarnă.

Solstițiul - care cade pe 21 decembrie în emisfera nordică - este ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină naturală și cea mai lungă noapte din an. Cunoscut și sub numele de solstițiul hibernal, acesta are loc atunci când Polul Nord atinge înclinarea maximă față de Soare, potrivit Euronews Travel.

De ce sărbătoresc diferite culturi solstițiul de iarnă?

Cuvântul „solstițiu” derivă din cuvântul latin sōlstitium și se traduce prin „soarele stă pe loc”.

Multe culturi antice depindeau din punct de vedere economic de monitorizarea evoluției anotimpurilor. Solstițiul de iarnă marca începutul unei perioade de iarnă dificile - dar și renașterea soarelui, pe măsură ce zilele încep să se lungească treptat în noul an.

De la Saturnalia - festivalul roman antic al lui Saturn - până la Yule, cea mai întunecată perioadă a anului a fost întotdeauna un sezon de ospăț și sărbătoare.

Dar unele culturi antice au marcat solstițiul în mod specific - iar monumentele lor au rămas.

Așadar, unde ar trebui să petreceți această zi?

Newgrange, Irlanda

Newgrange este unul dintre cele mai sacre situri din Irlanda. Imensa movilă în formă de rinichi - întinsă pe o suprafață de un hectar - este una dintre cele mai vechi structuri din lume orientate spre astronomie.

Structura a fost construită ca movilă funerară neolitică și loc de cult în jurul anului 3.200 î.Hr. și are o vechime de cinci milenii. Arheologii estimează că ar fi fost nevoie de o forță de muncă de 300 de persoane pentru a o construi în jur de 20 de ani.

În fiecare an, la solstițiul de iarnă, un fascicul de lumină solară pătrunde adânc în mormânt, luminând camera. Evenimentul durează aproximativ 17 minute în zorii solstițiului.

Pe măsură ce au trecut mii de ani, movilele au intrat în mitologia irlandeză sub numele de sÃdhe sau movilele zânelor. Despre Newgrange se spunea că este casa lui Oenghus, zeul iubirii.

Cum se vizitează

Va trebui să fiți foarte norocos pentru a vă asigura accesul în interiorul Newgrange în dimineața solstițiului.

Intrarea în cameră în diminețile de solstițiu este decisă printr-o loterie care are loc la sfârșitul lunii septembrie a fiecărui an. Aproximativ 30.000 de candidați concurează pentru 50 de locuri.

Dar dacă nu reușiți, sunteți totuși bineveniți să vă adunați în fața movilei Newgrange pentru a marca evenimentul

Stonehenge, Marea Britanie

Stonehenge este unul dintre cele mai remarcabile monumente din Regatul Unit.

Originea și scopul inelului monumental de pietre masive - fiecare având o înălțime de aproximativ patru metri - reprezintă un mister de secole. Oamenii din Evul Mediu au speculat că a fost construit de giganți sau de vrăjitorul Merlin. Conspiraționiștii din zilele noastre descriu situl ca fiind o platformă de aterizare pentru extratereștri - o teorie intens dezbătută în unele colțuri ale internetului.

În realitate, a fost probabil un loc de închinare, pelerinaj și vindecare. Unii dintre oamenii îngropați în acest loc proveneau din zone îndepărtate, precum Marea Mediterană.

Este posibil ca structura să fi acționat, de asemenea, ca un calendar solar gigantic. Situl este aliniat în direcția răsăritului soarelui de la solstițiul de vară și a apusului de la solstițiul de iarnă. Dovezile arheologice arată că porcii erau sacrificați la Stonehenge în decembrie și ianuarie, ceea ce indică festivaluri de solstițiu. 

În fiecare an, vizitatori din întreaga lume încă se adună pentru a marca solstițiul de iarnă și pentru a vedea răsăritul soarelui deasupra pietrelor. Monumentul este orientat spre apus, dar vizitatorii se adună în dimineața următoare pentru a sărbători.

Cum se vizitează

Soarele va răsări la ora 08:04 pe 22 decembrie. Intrarea este gratuită. Intrarea la monument se va face de la aproximativ 07:45 (sau când este suficient de lumină pentru a intra în siguranță) până la 10:00. Parcarea este extrem de limitată, adaugă oficialii.

Ziua Sfintei Lucia, în unele părți ale Scandinaviei

În Suedia, Norvegia și în zonele vorbitoare de suedeză din Finlanda, sărbătorile solstițiului au fuzionat cu tradiția mai nouă a zilei de Sfânta Lucia.

Acest festival al luminilor are loc la 13 decembrie - solstițiul după vechiul calendar iulian - pentru a omagia Sfânta Lucia, o tânără creștină siciliană care a fost ucisă de romani în anul 304 d.Hr.

În prezent, acest eveniment marchează începutul sezonului Crăciunului, iar bisericile din întreaga Scandinavie sunt pline de procesiuni de femei tinere în rochii albe cu lumânări pe cap.

Festivalul încorporează, de asemenea, sărbătorile păgâne ale solstițiului de iarnă, iar în mod tradițional se servesc gingersnaps (biscuiți cu ghimbir), chifle cu aromă de șofran și glogg, o băutură alcoolică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE