Comisia Europeană recomandă României să finalizeze procesul de adoptare a recomandărilor Comisiei de la Veneția în privința legilor justiției și să intensifice eforturile pentru a asigura consultări publice eficiente înainte de adoptarea legislației, conform raportului său anual privind statul de drept în statele membre UE, prezentat miercuri.
Executivul UE recunoaște progresele înregistrate, dar subliniază necesitatea continuării eforturilor pentru a asigura resurse umane adecvate în sistemul de justiție, în conformitate cu standardele europene.
CE: România să ia măsuri eficiente pentru investigarea și punerea sub acuzare penală a infracțiunilor din sistemul judiciar
Comisia Europeană îndeamnă România să ia măsuri eficiente pentru investigarea și punerea sub acuzare penală a infracțiunilor din sistemul judiciar, inclusiv a actelor de corupție, respectând standardele europene. Totuși, recunoaște că s-au făcut progrese în această privință.
De asemenea, România este sfătuită să stabilească reguli pentru activitatea de lobby a membrilor parlamentului și să consolideze independența editorială a serviciilor publice de presă, în conformitate cu standardele europene privind serviciile media publice, domeniu în care nu s-au înregistrat progrese față de raportul din 2023.
Comisia Europeană recomandă, de asemenea, accelerarea procesului de obținere a acreditării pentru două Institute Naționale privind Drepturile Omului, conform principiilor ONU de la Paris.
Raportul CE arată că România a luat măsuri pentru a implementa recomandările Comisiei de la Veneția legate de legile justiției, cu atenția acum concentrată pe implementare.
”O serie de sancţiuni disciplinare impuse de Consiliul Superior al Magistraturii au fost anulate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce arată că corectarea continuă să fie eficientă.
Sunt în desfăşurare eforturi pentru a asigura resurse umane adecvate pentru sistemul de justiţie, deşi pentru moment încă există o serie de locuri vacante care ar putea, în timp, să afecteze calitatea şi eficienţa justiţiei.
Au fost făcute eforturi pentru a îmbunătăţi digitalizarea în interiorul sistemului de justiţie. Câteva măsuri suplimentare au fost luate pentru a asigura implementarea efectivă a legilor justiţiei”, indică raportul publicat miercuri de executivul comunitar.