Raed Arafat a făcut declarații, marți seară, după incendiul din Pasajul Unirii. Șeful DSU a venit cu câteva sfaturi pentru șoferii care se lovesc de situații similare.
Secretarul de stat în MAI spune că stingătorul este un element necesar care trebuie să existe în orice autoturism.
„Trebuie gestionată fără panică, ieșit imediat din mașină. E bine dacă avem stingător în mașină. Încă un aspect, am văzut oameni care filmau unde se luase foc, în loc să se evacueze. Poți să te intoxici foarte repede de la fum. Evacuarea trebuie să fie imediată și cea mai scurtă către spații deschise.
Pompierii au intrat să vadă dacă sunt persoane rămase în mașinile din apropiere și i-au îndrumat pe toți să iasă în spațiile deschise. În astfel de situații trebuie să fii fără panică. Trebuie să te evacuezi, nu se te uiți ce se întâmplă.
Pompierii nu au intrat cu mașina pentru că nu se face așa. Nu se intră cu mașina în fum pentru că nu e vizibilitate. În pasaj nu cred că intră auto scara care are 72 de metri. În mod normal, toate mașinile de stingere încap.
Trebuie să avem stingător obligatoriu în mașină. Poate să te ajute asta în anumite momente. Frica de a exloda imediat nu e. Dacă ai la tine stingător, problema s-ar putea să se amelioreze. Trebuie să anunți imediat 112. Astfel de incendii pot avea loc și în zone rurale, iar pompierii ajung mai greu aici iar un stingător ar fi util”, a declarat Raed Arafat, la Euronews.
De ce nu au intervenit șoferii în cazul mașinii care a luat foc în Pasajul Unirii. Explicațiile unui sociolog
În cazul șoferilor din Pasajul Unirii, impulsul care a primat a fost cel care i-a făcut să fugă din zona incendiului, iar implicarea civică a lipsit, a explicat, la Euronews, sociologul Alexandru Pleșea. „Oamenii nu își mai asumă responsabilitatea să salveze pe cineva care nu se știe cât va mai supraviețui. Conservarea trupului este mai presus de rațiune sau de voința de a-mi ajuta aproapele”, a adăugat el.
Martorii oculari nu au intervenit pentru a ajuta persoanele din mașina în flăcări, dar, în schimb, au filmat și au fotografiat incidentul. „Asta este o totală lipsă de implicare civică”, cei mai mulți dintre șoferi și de pasageri ai altor vehicule fiind, mai degrabă, interesați să posteze imagini și să ia like-uri, a adăugat sociologul. „Acei oameni nu pot să fie serviabili societății”, a conchis Alexandru Pleșea.