Klaus Iohannis a fost acuzat, în ultimii doi ani, că nu s-a ocupat suficient de mult de problemele țării și că a făcut prea multe deplasări costisitoare. Ultima a fost în noiembrie, în Africa. În plus, s-a spus că el ar fi avut prea multe concedii, iar unele partide politice au contestat activitatea sa. Un deputat AUR chiar l-a dat dispărut la Poliție, pe 18 ianuarie.
Ce face Klaus Iohannis "la serviciu"
Astfel, Administrația Prezidențială a ținut să lămurească aceste aspecte și a precizat că "Președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului", astfel că nu își poate lua un concendiu obișnuit, ca angajații.
"Având în vedere obligațiile și atribuțiile sale constituționale, președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului. Astfel, începând de la depunerea jurământului în funcție, președintele Klaus Iohannis nu s-a aflat în concediu de odihnă, în sensul noțiunii definite de legislația muncii.
Precizăm că președintele României nu a încetat, pe parcursul întregului mandat, să își exercite atribuțiile constituționale, dovada în acest sens fiind decretele semnate și publicate în Monitorul Oficial al României, precum și alte acțiuni derivate din prerogativele pe care le deține", a precizat Administrația Preziențială, la solicitarea publicației Libertatea.
- Statutul președintelui României nu este inclus în legislația muncii, alături de alte categorii de demnitari.
- Agenda publică a lui Iohannis începe astăzi, 22 ianuarie, cu o întâlnire cu premierul din Vietnam, de la ora 15, așa cum apare pe site-ul Administrației Prezidențiale.
Ce a făcut Klaus Iohannis în perioada 18 decembrie - 22 ianuarie
În perioada 18 decembrie - 22 ianuarie, președintele nu a avut nimic programat în agendă, însă a fost destul de ocupat, pentru că a semnat zeci de decrete, a transmis mesaje (de ziua minorităților naționale, sau de ziua culturii naționale), a contestat două legi la CCR și a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski, pe 9 ianuarie, după cum precizează sursa citată.
Iar pe contul său de X, Iohannis a mai transmis un mesaj după atacul armat din Praga, unul pe tema acceptării parțiale a României și Bulgariei în Schengen, mesajele de Crăciun și Anul Nou și un mesaj pentru victimele cutremurului din Japonia.
Un amănunt interesant este că președintele Iohannis nu a mai participat la evenimentele tradiționale de depunere de flori în memoria victimelor Revoluției, sau de participare la slujbe pentru comemorarea lor. El a transmis un mesaj pe aceată temă, pe 23 decembrie. Doar în 2016 a mai absentat Iohannis de la acest eveniment.
"Preşedintele Klaus Iohannis a trimis coroane de flori, depuse de către consilieri prezidențiali și de stat, în cadrul celor 14 ceremonii organizate în perioada 20-22 decembrie 2023", a transmis Administrația Prezidențială.
În agenda din timpul mandatelor sale, sa au existat multe deplasări în străinătate, iar în cadrul unora dintre ele, au existat și momente de relaxare, precum vizita la piramidele din Egipt sau călătoria în acel safari din cadrul turneului african. Însă în agenda sa figurează diverse activități și în momentele în care majoritatea românilor aveau zile libere legal.
Din consultarea agendei sale, președintele Klaus Iohannis a avut diverse activități în zilele libere legal din 2023.
- pe 24 ianuarie (Ziua Principatelor) – a participat la ceremonii
- 1 iunie (Ziua Copilului) – a participat la summitul Comunității Europene din Republica Moldova
- 4 iunie (Rusalii) – deplasare în Germania
- 15 august (Ziua Marinei) – a participat la festivități
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – recepția de Ziua Națională și ceremonia de învestire în funcție a șefului Statului Major al Apărării, urmată în aceeași zi de plecarea la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai.
Klaus Iohannis (64 de ani) este președintele României începând cu anul 2014 și se află la al doilea mandat, din 2019. Acest mandat expiră la finalul acestui an, în noiembrie-decembrie, când vor avea loc alegeri prezidențiale.