Se schimbă trendul în ceea ce privește alegerile, atât la nivel european cât și la nivel național. Oamenii sunt tot mai interesați de alegerile europarlamentare, o arată clar și numărul mare în care se prezintă la urne, în creștere față de anii precedenți. Paradoxal, interesul pentru prezidențiale este în scădere, de la un scrutin la altul.
Ultimul scrutin de europarlamentare din 2019 a venit cu o surpriză. Prezență mai ridicată la nivel european cu aproape 9%, de la 42% în 2014 la 50.66% în 2019.
Interesul tinerilor pentru a vota la europarlamentare a crescut cu peste 42%
Ce a surprins și mai tare, a fost interesul tinerilor pentru cei care urmau să-i reprezinte la nivel european, de peste 42%, față de 28% în 2014. În decursul a câțiva ani electoratul european a înțeles că este extrem de important pe cine trimit în Parlamentul European, acolo unde se împart banii pentru proiectele mari și unde fiecare țară poate să câștige sprijin pentru prioritățile naționale. Românii sunt și ei tot mai prezenți la alegerile europene.
Cifrele sunt destul de clare, mai ales dacă este să ne raportăm la România, 27% prezență la alegerile europarlamentare din 2009, 5 ani mai târziu prezența vedem o prezență de 32%, iar la ultimul scrutin am avut o prezență de 49%.
Prezența la vot a fost ridicată și în țările vecine și din vest. Motorul economic al Europei, Germania, a avut la ultimul scrutin o prezență de peste 61%, față de 48% în 2014. Franța și Ungaria au avut plusuri de 10, respectiv 14% față de 2014.
Alfred Bulai, sociolog: ”Miza alegerilor europene a început să fie tot mai importantă pentru că oamenii își dau seama că e important ce se întâmplă în Europa ne afectează negativ pe noi. Vedeți presiunile că tre să schimbăm nu știu ce, să schimbăm aia, să renunțăm la lemne, la zeci de mii de lucruri pe care nu le percepeam ca fiind importante, însă acum devin reale.”
Prezența la urne, în scădere
În timp ce interesul pentru europarlamentare este pe trendul ascendent, la prezidențiale prezența rămâne ridicată, dar este în scădere. Analizăm datele pe România. De la 86% prezență în 1990, imediat după revoluție, prezența românilor la scrutinul prin care își aleg președintele a scăzut constant. În anii 2000, prezența a fost de 65% în primul tur al alegerilor și 57% în turul doi. În 2019 prezența în primul tur a fost de doar 51%.
Alfred Bulai, sociolog: ”Alegerile prezidențiale vor avea o prezență foarte mare în acest an. Anul astă va fi miză.”
Primul scrutin din 2024 va fi cel pentru Parlamentul European. Peste 400 de milioane de europeni își vor putea alege parlamentarii în perioada 6-9 iunie. În total Parlamentul European are 705 parlamentari.