Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa Albă anunță cinci sisteme noi de apărare pentru Ucraina. Declarație comună a lui Biden, Iohannis, Schoof, Olaf și Meloni

Summitul aniversar NATO este în plină desfășurare la Washington, acolo unde este prezent și președintele României, Klaus Iohannis. Printre principalele discuții este și cea legată de ajutorul pentru Ucraina.

Site-ul oficial al Casei Albe a postat un comunicat în care anunță deja livrarea de cinci noi sisteme de apărare aeriană pentru ucraineni. Declarația comună a fost făcută de Joe Biden, președintele României Klaus Iohannis, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Casa Albă anunță cinci sisteme noi de apărare pentru Ucraina

Comunicatul Casei Albe: "Ne angajăm să oferim Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană, pentru a se apăra împotriva agresiunii continue a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și cea critică. Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, oferim Ucrainei sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România. E vorba de elemente Patriot donate de Țările de Jos și de alți parteneri, pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare, și de un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia.

Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor ajuta la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni și ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la un anunț ulterior în acest an privind sistemele strategice de apărare aeriană suplimentare pentru Ucraina.

În plus, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să ofere Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv sisteme NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și Gepard. Aceste sisteme vor extinde și vor consolida și mai mult acoperirea apărării aeriene a Ucrainei.

Mai mulți aliați - inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit - vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor ajuta la furnizarea de interceptori. La rândul lor, Statele Unite vor reordona livrările planificate de vânzări militare străine pentru interceptoare critice de apărare aeriană, în coordonare cu partenerii, astfel încât acestea să fie livrate în Ucraina, oferind țării sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în anul următor.

Pe măsură ce consolidăm apărarea antiaeriană a Ucrainei, suntem recunoscători coaliției formate din peste 50 de țări care continuă să ofere asistență de securitate Ucrainei, precum și Inițiativei de Acțiune Imediată privind Apărarea Aeriană - la care partenerii s-au angajat în sprijinul de peste 1 miliard de dolari în apărarea aeriană pentru Ucraina – și Coaliției integrate pentru capacitatea de apărare aeriană și antirachetă, condusă de Germania și Franța.

Salutăm, de asemenea, munca NATO de a sprijini eforturile Ucrainei în a dezvolta o arhitectură integrată de apărare antiaeriană și antirachetă interoperabilă cu NATO. Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și de neclintit."

România a donat și ea Ucrainei unul dintre cele două sistreme Patriot pentru apărarea aeriană, decizie luată în ședința CSAT, pe 20 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE