Un produs ce conține carne creată în laborator a fost aprobat pentru a putea fi consumat în Statele Unite. Este vorba despre carnea de pui produsă de compania UPSIDE Foods care a fost declarată sigură pentru a fi mâncată de oameni.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat în premieră carnea artificială. Astfel, compania care realizează aceste produse în laborator le va putea comercializa pe piață, relatează Euronews.com.
Cât de sigură este carnea produsă în laborator pentru oameni
UPSIDE Foods produce carne de pasăre și fructe de mare crescute în laborator. Carnea de pui este produsă prin prelevarea de celule de la păsări vii, care mai apoi sunt folosite pentru a dezvolta produsele în recipiente din oțel inoxidabil.
Reprezentanții FDA au anunțat miercuri că produsele din carnea de pui crescută în laborator de compania UPSIDE Food au primit aprobarea pentru a putea fi consumate de oameni. Vor putea fi plasate în piață numai după ce vor fi inspectate de Departamentul Agriculturii al SUA (USDA).
„Lumea se confruntă cu o revoluție alimentară, iar FDA se angajează să sprijine inovația în aprovizionarea cu alimente", este declarația comună făcută de comisarul FDA, Robert M. Califf, și Susan Mayne, directorul Centrului pentru siguranța alimentară și nutriție aplicată al FDA.
"Acesta este un moment decisiv în istoria alimentației", a declarat Dr. Uma Valeti, CEO și fondator al UPSIDE Foods.
"Am înființat UPSIDE într-o lume plină de sceptici, iar astăzi, am făcut din nou istorie, fiind prima companie care a primit o scrisoare «fără întrebări» din partea FDA pentru carnea cultivată."
Aprobarea vizează doar produsele realizate de compania UPSIDE, cu toate că oficialii FDA au precizat că sunt pregătiți să analizeze și alte produse realizate din celule prelevate de la animale.
Carnea crescută în laborator, mai prietenoasă cu mediul?
Interesul pentru găsirea de alternative la carne a crescut pe măsură de oamenii au devenit mai conștienți de impactul pe care-l are asupra mediului creșterea animalelor în ferme. În aceste condiții, a crescut și creșterea pentru carne din celule animale cultivate în laborator, în paralal cu alternativele vegane și vegetariene.
"Se preconizează că producția de carne cultivată (în laborator) la scară largă va folosi mai puțină apă și pământ decât carnea produsă în mod convențional", se arată într-un comunicat al companiei UPSIDE Foods.
De altfel, preparate ce conțin pui cultivat s-au aflat în meniul participanților la cea mai recentă conferință COP27 privind schimbările climatice din Egipt.
În prezent, Singapore este singura altă țară din lume care permite vânzarea de carne cultivată.