55 de bucureșteni își doresc să devină, fie primari generali în capitală, fie primari de sector. Pe buletinele de vot veți găsi și șase independenți. Nu lipsesc nici partide mai puțin cunoscute. S-a stabilit prin tragere la sorți ordinea candidaților pe buletinele de vot, așa cum îi veți găsi în 9 iunie, atunci când au loc alegerile.
Nouă candidați se luptă pentru a conduce Capitala. Pe buletinul de vot, pe prima poziție o veți găsi pe Gabriela Firea, din partea PSD. Este urmată de liberalul Sebastian Burduja și de candidatul AUR, Mihai Enache. Cristian Popescu Piedone, care candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal, va apărea pe poziția 6 pe buletin, iar primarul în funcție, Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită, este pe locul opt. Ultimul este candidatul independent Filip Constantin Titian.
Andrei Țăranu, analist politic: ”În alegerile pentru București contează primii doi clasați. Poate și al treilea în măsura în care el va face diferența între primii doi clasați. Cine știe deja cu cine votează, știe deja și care este locul pe care se află candidații. Pentru cei care nu știu exact cu cine să voteze, cred că există o mică șansă să fie aleatoriu, adică eu știu, să pună ștampila undeva unde li se năzare, pe locul unu, doi, trei, pe prima pagină sau pe ultimele pagini, dar genul ăsta de alegători sunt extrem de puțini.”
Tot prin tragere la sorți s-a stabilit ordinea pe buletinele de vot și la primăriile de sector.
46 de candidați se luptă pentru a deveni primari de sector, dintre care patru sunt independenți. Cei mai mulți candidați sunt la sectoarele cinci și șase, câte 10. Iar cei mai puțini doritori sunt la sectorul doi, doar patru candidați la primărie.
Andrei Țăranu, analist politic: ”Sunt foarte mulți dintre cei care candidează la sectoarele Bucureștiului și care sunt complet necunoscuți pentru alegători, mai ales dacă vin de la partide extrem de mici sau sunt independenți.”
Ce alte partide vor mai participa la alegerile locale din 2024
Sunt 13 alianțe ori partide care candidează la cele primării din capitală. Pe lângă cele pe care probabil le cunoașteți, precum Alianța PSD-PNL, Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, AUR, Sos România, mai sunt și formațiuni care nu se bucură acum de prea mare notorietate. Printre ele: Partidul Dreptate și Respect în Europa pentru toți, Partidul Social Democrat Unit, Blocul Suveranist Român ori Partidul Mișcarea România Suverană.
Andrei Țăranu, analist politic: ”Partidele astea mici speră mai degrabă la consilieri locali pentru că în funcție de cum se aranjează majoritățile sau cum se structurează opoziția, pot și ele să devină interesante atunci când echilibrul între putere și opoziție este instabil. Și atunci un partid din ăsta mic care are unul sau două voturi în consiliu poate să rezolve mult mai multe treburi decât o mare majoritate care nu este stabilă.”
În total, la Primăria Capitalei și la cele de sector candidează 55 de bucureșteni. Alegerile locale au loc în 9 iunie, odată cu europarlamentarele.