Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Barometru: Românii vor un președinte cinstit și patriot

Românii vor ca președintele să fie în primul rând cinstit și apoi patriot. Este rezultatul unui barometru politic național, realizat de Biroul de Cercetări Sociale. Este important să fie și un om de cuvânt, dar și popular, adică să fie aproape de oameni.

Președintele ideal pentru cetățeni este, pe lângă cinstit, patriot și popular, un om parolist, muncitor și implicat, hotărât și ferm. Pentru foarte puțini contează să arate bine, doar 0,6% au menționat această calitate. Dar să vedem câți dintre candidații la prima funcție în stat se mulează pe acest portret ideal de președinte.

În cazul lui Marcel Ciolacu, 19% dintre cei care au răspuns cred că actualul premier este patriot. Tot atâția apreciază faptul că este familist. Și 15% consideră că știe să comunice. Acestea sunt primele trei calități ale candidatului PSD la Cotroceni, în percepția celor care au participat la sondaj.

Cât despre partenerul său de guvernare, dar adversar în lupta pentru Cotroceni, Nicolae Ciucă, 29% consideră că arată bine. 21% apreciază cariera profesională și 15% cred că este muncitor și implicat.

Mircea Geoană punctează la capitolul relații internaționale. Are un avantaj și pentru că vorbește bine limba engleză. 18% apreciază cariera sa profesională.

Despre Elena Lasconi, candidatul USR la prezidențiale, 17% dintre cei care au fost intervievați cred că vorbește bine limba engleză. 14% spun că arată bine și 12% apreciază că are un plan de dezvoltare a țării.

Candidatul AUR, George Simion, este apreciat cel mai mult pentru altă calitate decât cele testate în sondaj. 14% cred că arată bine și 11% îl apreciază pentru că e patriot.

În privința scorului în primul tur al alegerilor prezidențiale, cel mai bine poziționat este Marcel Ciolacu. El are un scor de aproape 20%. Urmează Nicolae Ciucă, la mică distanță, 16,9%. Și Mircea Geoană, pe locul trei, cu circa 13%.

Barometrul a fost realizat de Biroul de Cercetări Sociale, în perioada 26-29 septembrie 2024, pe un eșantion de 1.141 de persoane, pe baza interviurilor prin telefon și are o marjă de eroare de plus/minus 2,9%.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE