Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe femei din Ucraina se pregătesc să meargă pe front: Voluntarele învață să folosească armele și să doboare drone rusești

După mai mult de doi ani de război, armata ucraineană se confruntă cu o lipsă acută de soldați. Pentru a rezolva această problemă, președintele ucrainean a scăzut vârsta de înrolare la 25 de ani și a înăsprit pedepsele pentru bărbații care fug de obligația de a pleca pe front.

În același timp, tot mai multe femei sunt gata să să se înroleze în armată și se antrenează pentru a fi pregătite de front.

Femeile se antrenează la o bază militară, pentru a-i putea înfrunta pe soldații ruși

"Martorii din Bucea" - așa se numește brigada de voluntari care pregătește femei soldați. Bucea este un simbol al cruzimii războiului declanșat de Vladimir Putin în februarie 2022. Localitatea s-a aflat o lună sub ocupație rusească. După eliberare, soldații ucraineni au descoperit pe străzi zeci de cadavre ale civili. Atunci, Kievul a început să vorbească despre crime de război comise de armata rusă.

Conștiente de pericolele de pe front, câteva femei se antrenează la o bază militară, pentru a-i putea înfrunta pe soldații ruși. Ele învață să tragă cu mitraliere și să doboare drone rusești.

”Și noi, femeile, ar trebui să fim instruite, pentru a-i putea urma pe soții noștri”

Femeie înrolată în armată: Țara noastră este în război deja de multă vreme. În acest timp, am înțeles că nu doar bărbații ar trebui să lupte. Și noi, femeile, ar trebui să fim instruite, pentru a-i putea urma pe soții noștri care acum luptă în cele mai fierbinți zone ale frontului.

Tatiana a locuit în Irpin, un oraș aflat la câțiva kilometri de Bucea. În primele luni de război, ea și-a pierdut mai multe rude și spune că vrea să se răzbune.

Femeie înrolată în armată: În 2022, soțul meu a murit, fratele soțului meu a murit. Apoi, mama mea nu a putut suporta și a murit. Așa că sunt foarte înrăită.

Zelenski, îngrijorat de deficitul de soldați cu care se confruntă armata ucraineană,

Andrii Verlatîi, comandantul brigăzii de voluntari din Bucea: Toate fetele care au venit aici au o singură dorință, să-i apere pe cei dragi. Ele își asumă această responsabilitate. Ele nu îi protejează doar pe cei dragi, ci își protejează țara.

Îngrijorat de deficitul de soldați cu care se confruntă armata ucraineană, în luna mai, președintele Volodimir Zelenski a înăsprit legislația privind mobilizarea. Vârsta celor eligibili pentru înrolare a scăzut, de la 27 la 25 de ani.

În paralel, au fost aprobate sancțiuni mai dure împotriva celor care încearcă să scape armată. Date statistice arată că sunt câteva sute de mii de bărbați care au trecut ilegal frontiera și au fugit din Ucraina, mai ales la începutul războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE