Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moment istoric. Pugilista Cindy Ngamba, prima sportivă LGBTQ+ care ia o medalie olimpică pentru echipa refugiaților

Pugilista Cindy Ngamba a devenit prima sportivă din comunitatea LGBTQ+ care câștigă o medalie la Jocurile Olimpice. Este și prima medalie olimpică pentru echipa refugiaților, din care ea face parte.

În sferturile de finală ale categoriei 75 kg, Cindy Ngamba, în vârstă de 25 de ani, a învins-o, prin decizie unanimă (5-0), pe franțuzoaica Davina Michel, a șasea favorită a probei. Astfel, Cindy a ajuns în semifinale, unde o va întâlni pe Bibeichi Atheyna Bylon, din Panama.

Ngamba și-a asigurat deja o medalie prin calificarea în semifinale. Rămâne de văzut ce culoare va avea acea medalie. Dacă pierde, ea are garantată medalia de bronz, după cum prevede regulamentul.

Cindy Ngamba, prima sportivă LGBTQ+ care obține o medalie la Jocurile Olimpice

Deși este din Camerun, ea concurează în echipa refugiaților, pentru că homosexualitatea este incriminată în țara ei și pedepsele variază, de la bătaie, la închisoare sau chiar ucidere, după cum spune chiar ea.

Din acest motiv, Cindy nici nu poate reveni în Camerun. Este stabilită în Marea Britanie de când nici nu împlinise 11 ani și a început boxul la 15 ani. Chiar a fost aproape să fie deportată la un moment dat și nu are pașaport britanic.

"Motivul pentru care sunt refugiată este sexualitatea mea. A trebuit să mă folosesc de sexualitatea mea, pentru că în Camerun este ilegal să fii gay. Poți fi trimis la închisoare, omorât sau bătut", spunea Cindy Ngamba, înainte de startul competiției.

36 de sportivi fac parte din echipa refugiaților, la Jocurile Olimpice 2024 (23 de bărbați și 13 femei). Prima apariție la Jocurile Olimpice a echipei refugiaților a avut loc la ediția de la Rio de Janeiro 2016. Cei 36 de sportivi provin din 11 țări: Afganistan, Siria, Iran, Sudan, Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo, Eritreea, Etiopia, Camerun, Cuba şi Venezuela.

  • Ngamba este de trei ori campioană a Angliei la trei categorii de greutate.
  • La JO 2024, Ngamba a fost portdrapelul echipei olimpice a refugiaților, la ceremonia de deschidere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE