Armata Ucraineană a forțat granița cu Rusia și a intrat în regiunea Briansk, într-o manevră menită să împiedice acumulările de trupe ruse în zonă. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a recunoscut incursiunea într-o conferință de presă, însă autoritățile de la Moscova nu au confirmat informația. Briansk ar fi a doua regiune rusă în care intră armata ucraineană.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că incursiunea din Briansk nu a fost un obiectiv inițial al armatei ucrainene. Conducerea militară a luat această decizie pentru a preveni acumularea de forțe ruse la graniță, care apoi să atace Ucraina.
Recent, liderul de la Kiev a spus că Rusia pregătește o operațiune de primăvară, iar ținta lor vor fi trei regiuni ucrainene – Sumî, Harkov și Zaporojie.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Luăm măsuri necesare pentru a reduce acumularea de trupe, pentru a le dispersa, ca să spunem așa. Și, în acest scop, am luat măsuri corespunzătoare chiar în afara regiunii Kursk. Că din punct de vedere geografic acest lucru se întâmplă în regiunea Briansk, nouă, sincer, nu ne pasă de regiunile lor. Pot să zică că sunt două regiuni. Ei nici măcar nu vorbesc despre asta, le este frică. Noi însă o facem doar pentru că vedem acumulările lor de turpe, vedem analizele lor, observăm interceptările lor, vedem documentele lor, înregistrările audio.
Regiunea rusă Briansk se învecinează cu teritoriile din nord-estul Ucrainei. Aici ar fi al doilea front deschis de ucraineni pe teritoriul Rusiei, după ce vara trecută, într-o operațiune fulger, au ocupat mai multe localități din regiunea rusă Kursk.
Armata Moscovei a reușit, totuși, de la începutul acestui an, să împingă în mare parte armata ucraineană din zonele ocupate. Acum trupele Kievului controlează doar câteva localități ruse de la frontieră. Ucrainenii ar fi intrat și într-o a treia regiune rusă. Este vorba de Belgorod, care se învecinează cu Harkovul ucrainean.
Informațiile nu au fost însă confirmate nici de Kiev, nici de Moscova. Totuși, Institutul pentru Studiul Războiului menționează, în cel mai recent raport al său, că soldații Ucrainei au reușit să avanseze pe teritoriul rus, la nord-vest de orașul Belgorod.
Zelenski vrea ca și românii să monitorizeze situația din Marea Neagră
Președintele ucrainean a vorbit în timpul conferinței de presă și despre nevoia monitorizării respectării armistițiului la Marea Neagră la care s-a convenit recent. Zelenski a spus că România ar putea fi printre țările care să contribuie în acest sens.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Situația (n.r.: din Marea Neagră) poate fi monitorizată de SUA, de britanici, francezi. De asemenea, pot fi țările de la Marea Neagră. Pot fi românii, bulgarii, pentru noi este absolut evident, fiindcă ei cunosc regiunea, ne-au ajutat, inclusiv în coaliția de deminare a Mării Negre.
Imediat după negocierile din Arabia Saudită, Moscova a anunțat că este de acord cu instituirea unui moratoriu asupra atacurilor în Marea Negară, dar numai cu condiția ca SUA să ridice o serie dintre sancțiunile ce vizează exporturile ruse de produse agricole și îngrășăminte.