Prețul unei cafele în Uniunea Europeană a crescut cu 16,9% în luna august față de aceeași lună a anului trecut, arată datele Eurostat. Scumpirea se resimte și în România. Dacă în august anul trecut o cafea simplă, fără lapte, costa între 7 și 10 lei, acum, pentru aceeași cafea plătim și 12 lei.
Prețurile ingredientelor unei cafele au crescut în toate statele Uniunii Europene, cu excepția Maltei. Pentru cei care îşi beau cafeaua cu lapte sau zahăr costurile sunt și mai mari. Zahărul s-a scumpit, în medie, față de anul trecut cu 33,4%, iar laptele costă cu 24,3% în plus. Și în România, proprietarii de cafenele susțin că plătesc mai mult pentru materia primă, dar nu vor să crească și prețurile produsului final.
“Scumpirile și-au pus o amprentă negativă asupra pieței din horeca. După cum bine știți, zahărul, uleiul, produsele din cafea, carnea și multe altele s-au scumpit între 10 și 40, chiar 60 de lei, la unele dintre ele. Va fi un challenge foarte mare pentru noi în a încerca să depășim această perioadă dificilă și să nu scumpim, totodata, prețurile în ideea în care ne dorim foarte mult să ne păstrăm clientela și să n-o pierdem”, a spus Petrică Ivan, propietarul unui lanț de cafenele.
Scumpirea cafelei, influențată de prețul ridicat al combustibilului
Gheorghe Florescu este unul dintre cei mai vechi comercianți de cafea din România. Pasinuea pentru a doua cea mai iubită băutură din lume i-a fost insuflata la vărsta de doar 8 ani. Mugur Isărescu, Mircea Dinescu, Grigore Leșe, dar și Simona Halep sunt doar câteva nume mari care i-au trecut pragul. Deține primele 20 de sortimente de cafele ale lumii, spune el, dar, din cauza scumpirilor, a fost nevoit să renunțe la mai multe sortimente considerate de top.
“Ca urmare a scumpirii petrolului, s-au scumpit transporturile, nu numai transporturile de la destinație până aici. Toate utilajele agricole consumă combustibil, toate s-au extins asupra prețului cafelei”, a spus Gheorghe Florescu.